Wel duurzaam, geen dak?

Op een nieuwe stal aan het Boterpad 1, op de grens tussen Tilburg en Goirle, komen 700 zonnepanelen. Dit is interessant voor Tilburgers die duurzame elektriciteit willen opwekken, maar zelf geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen. Wie aandelen koopt, mag 15 jaar lang energiebelasting aftrekken over de opgewekte energie. Dat is momenteel bijna tweederde van de energieprijs. Met de huidige energiebelasting is het rendement ongeveer 6 procent. Het project is een initiatief van de Tilburgse energiecoöperatie Energiefabriek013.

Tilburg - Deelnemers aan dit project vormen samen een nieuwe coöperatie: Energiefabriek Oude Leij. Dit project valt onder de landelijke Regeling verlaagd tarief, ook wel de Postcoderoosregeling genoemd. Iedereen in het postcodegebied 5017, 5018, 5021, 5022, 5026, 5051 en 5053 kan meedoen. Zowel woningeigenaren, huurders als ondernemers, zolang ze maar een elektriciteitscontract op hun naam hebben staan. Deelnemers betalen 325 euro per aandeel voor één paneel

De 700 zonnepanelen op deze stal gaan genoeg elektriciteit opwekken voor circa 60 huishoudens. Energiefabriek013 heeft de eigenaar van Boerderijwinkel de Walhoeve, Corné van Roessel, benaderd, toen hij een nieuwe stal ging bouwen. Het dak van de stal ligt heel gunstig voor zonnepanelen. Het is gericht op het zuidoosten, heeft een gunstige hellingshoek en is volledig vrij van schaduw.

Meer berichten