Feest voor Quiet-kids hoe mooi wil je het?

De Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes gaat voor elke Quiet Community in Nederland maandelijks vijf gratis kinderfeestjes verzorgen. Kinderen in armoedesituaties kunnen zo alsnog een bijzonder verjaardagsfeest beleven, net als andere kinderen in de klas.

TILBURG - Een van de drijvende krachten achter Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes is Renée Kranenberg. Maatschappelijke betrokkenheid loopt als een rode draad door haar leven, zo vertelt ze. "Het is ons thuis inderdaad met de paplepel ingegoten, haha. We kregen via Europa Kinderhulp regelmatig in de zomervakantie minderbedeelde kinderen uit Saint-Denis te logeren. Rond Parijs heerste toen al veel armoede. Als je dan hun verhalen hoorde, dat opent je de ogen, doet je
beseffen hoe het is om minder kansen te hebben. Dan is het vanzelfsprekend dat je bijvoorbeeld gaat collecteren voor goede doelen. Ik ben altijd blij geweest dat ik dat van huis uit heb meegekregen."

Later in het leven zette Renée zich als vrijwilliger in voor gezinnen in armoede in Apeldoorn die hulp nodig hadden bij de sinterklaasviering. Ook runde ze Go-Kids Veluwe, een commercieel platform met informatie over voordelige kinderuitstapjes. "Dan komt regelmatig de armoedeproblematiek om de hoek kijken. Wat mij opviel: als je dat aankaartte bij exploitanten van attracties en binnenspeeltuinen, dan merkte je dat ze graag een gebaar wilden maken naar mensen in armoede. Het is voor hen ook niet ingewikkeld. Ze hebben al een aantrekkelijke locatie. En de drive om kinderen een supermooie middag te bezorgen is er van nature."

Renée ging - naast haar werk voor Go-Kids Veluwe - aan de slag met het concept van Uitgestelde Kinderfeestjes. "Het doel is dat in heel Nederland mensen die kinderfeestjes boeken ook een bijdrage doneren voor het feestje van een kind in armoede." Een oproep op LinkedIn leverde een enthousiaste reactie van oud-studiegenote Mieke Deiters op. Samen werkten zij het initiatief verder uit. Renée: "Het sloeg enorm aan, maar daardoor moest ik wel kiezen. In 2016 heb ik Go-Kids Veluwe verkocht." Ze kan het zich momenteel permitteren om fulltime op vrijwillige basis bezig te zijn met Uitgestelde Kinderfeestjes. "Maar er is veel geld nodig om de stichting te runnen en alle aanvragen te kunnen honoreren."

"Het geeft veel voldoening om mooie dingen tot stand te zien komen. Wij vragen geen tegenprestatie. Maar als ouders aangeven dat ze het jammer vinden dat ze niets terug kunnen doen, dan geven we ze graag een stapel flyers mee. Of we vragen of ze op evenementen willen komen helpen. Je krijgt zúlke mooie reacties. Laatst zei een moeder tegen me dat het feestje van haar kind haar zoveel positieve energie had gegeven dat ze veel actiever met haar mogelijkheden aan de slag zou gaan. Nou, hoe mooi wil je het hebben?"

Meer berichten