Het NK Marathonschaatsen voor jeugd  levert allemaal nieuwe kampioenen op, die het marathonschaatsen in het bloed hebben zitten. Wie weet, zit er een toekomstige Elfstedentocht-winnaar tussen: dat zou toch erg mooi zijn!
Het NK Marathonschaatsen voor jeugd levert allemaal nieuwe kampioenen op, die het marathonschaatsen in het bloed hebben zitten. Wie weet, zit er een toekomstige Elfstedentocht-winnaar tussen: dat zou toch erg mooi zijn!

IJskoude primeur op Stappegoor

Het grootste schaatsevenement van Nederland vindt op 17 februari plaats in....Tilburg! Het gaat hier om het Nederlands Kampioenschap Marathonschaatsen voor junioren C, B en A. Daarnaast worden ook de nationale finales gereden door de A- en B-pupillen. 's Avonds komen de seniorentoppers in actie tijdens de Ruud Aerts Sport Schaatsmarathon.

Door Ron van Kuijk

TILBURG - Woordvoerder Ad Timmermans van het trotse organisatiecomité vertelt: "In totaal komen er ongeveer 500 kinderen uit heel Nederland naar Tilburg voor dit spannende NK. Vaak komen hele gezinnen met opa's en oma's mee om de schaatsers te ondersteunen en aan te moedigen. Het evenement begint om 11.00 uur met het Wilhelmus. Daarna beginnen de wedstrijden en deze duren tot ongeveer 16.30 uur. De toegang is gratis."

De Ireen Wüst IJsbaan is de thuishaven van IJsclub Tilburg en De Vennen uit Moergestel. Beide verenigingen vaardigen rijders en rijdsters af om mee te doen om de prijzen. Timmermans: "Voor beide verenigingen en de commissies daarom heen, maar zeker ook voor de ijsbaan zelf is het een grote uitdaging om het schaatsevenement te organiseren. Voor de sport zelf is het een geweldige katalysator. Te meer omdat het evenement samen valt met de Olympische Spelen. Rijders die in het verleden Nederlands Kampioen Marathon zijn geweest, gaan ons in PyeaongChang verbazen. En zo herhaalt de geschiedenis zich. Het geeft het organisatiecomité een gevoel van trots om ook aan de basis te staan van succes."

Na het Nederlands Kampioenschap Marathon voor de jeugd komen ook de seniorentoppers nog in actie tijdens de Ruud Aerts Sport Schaatsmarathon. De toegangsprijs voor dit onderdeel is € 8 per persoon. Het programma: Beloften (17.45 uur/100 ronden), Dames Topdivisie (19.15 uur/80 ronden), Heren Topdivisie (20.30 uur/125 ronden).

Meer berichten