Iedere maandagavond komt een groepje mensen bij elkaar in wijkcentrum 't Sant om samen boeken te lezen. Vrijwilligers Els en Riekie begeleiden de Meeleesclub. foto: Riekie Bax
Iedere maandagavond komt een groepje mensen bij elkaar in wijkcentrum 't Sant om samen boeken te lezen. Vrijwilligers Els en Riekie begeleiden de Meeleesclub. foto: Riekie Bax

De Meeleesclub Met 26 letters in een andere wereld

Iedere maandagavond komt een groepje mensen bij elkaar in wijkcentrum 't Sant om samen boeken te lezen. Ze vormen samen de Meeleesclub; deze is speciaal voor mensen die moeite hebben met lezen. Iedereen heeft hetzelfde boek voor zich. Twee vrijwilligsters lezen voor en de rest leest mee.

TILBURG - Vrijwilligers Els en Riekie begeleiden de Meeleesclub. Zij volgden beiden de training tot Taalcoach en zagen daar een filmpje over een Meeleesclub in de bieb in Amsterdam. Ze zeiden meteen tegen elkaar: "Dat is geweldig! Zoiets zouden we hier ook moeten beginnen." Beiden lezen graag of zoals Els het uitlegt: "Ik vind het een wonder dat je met 26 letters in een andere wereld kunt komen." Ze voegden daad bij het woord en kwamen snel na de training in contact met Taalhuis 't Sant. Daar bleek het starten van een Meeleesclub op de wensenlijst te staan.

De eerste enthousiastelingen vonden ze bij het ROC tijdens de taallessen voor volwassenen. Ze gaven daar uitleg over de Meeleesclub en lazen meteen gezamenlijk een verhaal. "Het spreekt me aan om met een clubje te lezen met als doel zelf beter te leren lezen", vertelt een van de deelnemers. En ze vult aan: "Ik vind het erg leuk en ik blijf graag komen, omdat ik écht ervaar dat ik vooruit ga". Een andere deelnemer had enkele weken nodig om de stap te zetten, maar is blij dat ze toch de stap gezet heeft: "Door te lezen leer ik zelf ook beter om met emoties en wantrouwen om te gaan. Want een boek omschrijft ook vaak situaties die je in het dagelijks leven tegenkomt. Ik vind ook dat mijn woordenschat groter is geworden. Zelf kwam ik er niet makkelijk aan toe om een boek te lezen, dat vond ik moeilijk."

Vrijwilligster Els vertelt: "Het leuke van de Meeleesgroep vind ik dat we samen lezen en dus samen het verhaal meemaken. En ik vind het fijn dat er niets móet. Wie zin heeft leest een stukje hardop, maar alleen stil lezen is ook goed. De verhalen zijn leuk en het is gewoon gezellig!"
Sinds de start zijn er nog een paar deelnemers bijgekomen. Een van hen vertelt enthousiast: "Ik had erover gelezen en besloot om een kijkje te gaan nemen om te merken of het bevalt. En ja, het bevalt erg goed! Ik heb het er prima naar mijn zin en ik merk dat ik vooruit ga met lezen."

Meer berichten