Om twee uur zag de verzamelde menigte Ireen afgelopen zondag in het grote decor oprijzen in een regen van confetti en rookwolken.
Om twee uur zag de verzamelde menigte Ireen afgelopen zondag in het grote decor oprijzen in een regen van confetti en rookwolken. (Foto: Jan Loonen)

Grandioze huldiging Ireen Wüst in Goirle

Duizenden mensen verzamelden zich afgelopen zondag op het Oranjeplein voor de huldiging van Ireen Wüst. Om twee uur zagen ze Ireen in het grote decor oprijzen in een regen van confetti en rookwolken. Het was het begin van een grandioze huldiging van de meervoudig Olympisch kampioene. De mulders van de molen De Visscher aan de Molenstraat hadden de wieken, die waren versierd met de 11 behaalde medailles, in de felicitatiestand gezet.

Door Jan Loonen

GOIRLE - "Ik ben best een beetje moe van alle festiviteiten, maar er gaat niets boven ons eigen Goirle", zei Ireen in een interview met oud-hockeyster Minke Booij, die de huldiging leidde. "Goirle blijft thuiskomen," zei ze later tijdens de persconferentie in het gemeentehuis. Desgevraagd zei Ireen dat de laatste Olympische Spelen voor haar het meest dierbare waren. "Omdat al mijn familie en vrienden erbij waren."

De burgemeester van Goirle, Mark van Stappershoef, sportwethouder Marijo Immink en de sportgedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, Henri Swinkels, bejubelden de schaatsster in trotse bewoordingen. "Ireen is het grote voorbeeld, Ireen is goud," zegt de sportwethouder.

De burgemeester kondigde aan dat er een standbeeld komt van Ireen. "Dat moet een visitekaartje voor Goirle worden. Wij betrekken Ireen hierbij en ook de commissie kunst en cultuur van de gemeente Goirle." Hij weet nog niet wanneer het beeld klaar zal zijn. "We moeten dat goed doordacht aanpakken."

Op een groot beeldscherm worden de winnende 1500 meter herbeleefd. Ireen volgt het op de catwalk/ijsbaan samen met familie en vrienden, waarbij het radiocommentaar van toen de beelden ondersteunt. Toch weer een kippenvelmoment.

In een ander filmpje komen vrienden van Ireen aan bod. Sjel van Gils kreeg Ireen in 1990, toen ze vier jaar was, in de klas. "Zij was toen al bijzonder," zegt Sjel. Vriendin Emeliene Sauer zat met Ireen op hockey. "Zij was net een stofzuiger". Sjef en Mieke Ketelaars volgden haar over de hele wereld. Eerste trainer Geert Aerts memoreerde de eerste schaatsstreken op ijs.

Grappig was het optreden van Jan Schrijver, die een sprookjesvorm gebruikte voor het beschrijven van de kwaliteiten van de jonge Ireen. "Zij bond als 11-jarige schaatsen onder en het werd een ander meisje. Niemand hield haar bij. Niemand kon wat zij kon op de schaats. Het leek wel of zij door die schaatsen kon vliegen. Een wonder, dat was 't. En deed ze dan weer haar schaatsen uit? Dan was het weer een heel gewoon meisje. Met verliefdheden, met vermoeidheid, met chagrijn, met feestjes, met katers. Gewoon zoals wij allemaal."

Samantha Steenwijk, bekend van de Voice of Holland, sloot de huldiging af met een aantal liedjes.

Ireen wil nog twee jaar doorgaan op topniveau, waarbij ze denkt aan wereldrecords op de 3.000 en de 5.000 meter.

Meer berichten