Jos Notenboom (links) en Jan van Hest roepen senioren in hun wijk op lid te worden van de KBO. Foto: Aldert van der Burg
Jos Notenboom (links) en Jan van Hest roepen senioren in hun wijk op lid te worden van de KBO. Foto: Aldert van der Burg

KBO Sacrament klein, maar fijn

Klein, maar fijn. Zo zou je KBO Sacrament kunnen omschrijven. Deze afdeling van de ouderenbond telt slechts 130 leden, maar dit aantal is al jaren stabiel en de activiteiten zijn belangrijk voor de sociale cohesie binnen de wijk Armhoefse Akkers. KBO Sacrament zou wel graag jongere senioren aan zich willen binden. Het afdelingsbestuur vindt het belangrijk dat er voor deze doelgroep ook activiteiten worden georganiseerd.

Door Aldert van der Burg

TILBURG - Jan van Hest (75) en Jos Notenboom (75) zitten allebei al sinds 2002 in het bestuur van KBO Sacrament. Notenboom wil er daarom volgend jaar mee stoppen, Van Hest legt al op 26 maart aanstaande de voorzittershamer neer.

Voordat het zover is, roepen ze graag de 50-plussers in Sacrament op zich bij KBO aan te sluiten, voor zover ze nog geen lid zijn. Notenboom wijst erop dat de wijk aan het verjongen is. "Een goede ontwikkeling, maar niet voor de KBO", lacht hij.

De Sacramentskerk werd in 2005 gesloten. Notenboom: "Er kwamen toen nog veel mensen in de kerk, maar de gemeenschap viel daarna uit elkaar."

Van Hest: "De ziel was eruit. Vroeger gingen de mensen na de mis op zondagochtend koffie met elkaar drinken. In het kerkkoor zaten bijna dertig mensen en zestien van hen zijn activiteiten gaan organiseren in de wijk."

Diner
KBO Sacrament organiseert al drie jaar elke zes weken in samenwerking met Seniorennetwerk Armhoefse Akkers (onderdeel van ContourdeTwern) een diner in de Pelgrimshoeve. Ook niet-KBO'ers zijn hier welkom. "Dat loopt als een tierelier", zegt Van Hest. "We zijn met 30 man begonnen, maar we zitten nu steevast boven de 50 deelnemers. Voor 10 euro krijgen ze een driegangendiner."

Notenboom: "Mensen hebben toch behoefte aan contact en willen graag een keertje weg." Ook organiseren de KBO en het seniorennetwerk samen onder meer voorlichtingsbijeenkomsten. Zo zijn op 5 april alle ouderen uit Sacrament welkom als er tekst en uitleg over babbeltrucs wordt gegeven.

Andere activiteiten zijn jeu de boules, koersbal, bingo en een jaarfeest vlak voor Kerstmis. Van Hest: "In tegenstelling tot andere KBO-afdelingen houden we maar één keer per jaar een bingo en dan nog moeten we mensen bij de deur met dreigementen naar binnen trekken", zegt hij gekscherend. "Ze zeggen: 'We komen voor jou, want we geven er zelf niks om'."

Opvallend aan KBO Sacrament is dat de afdeling geen (aparte) vrijwilligers kent: de bestuursleden runnen zelf de activiteiten. En hoewel de KBO-leden elkaar vaak treffen in de Pelgrimshoeve, hebben ze geen eigen ruimte.

KBO Sacrament heeft wel een bloeiende biljartvereniging met een ruimte in het klooster aan de Pelgrimsweg. De circa 25 leden kunnen daar met hun eigen sleutel 7 dagen per week en 24 uur per dag terecht.

Notenboom: "Ze spelen in allerlei competities; onderling, maar ook met anderen in de hele stad. Alles regelen ze zelf."

Meer berichten