Intussen heeft ook jongensturnen een enorme opmars doorgemaakt binnen Kunst & Kracht.  foto: Nico Kat
Intussen heeft ook jongensturnen een enorme opmars doorgemaakt binnen Kunst & Kracht. foto: Nico Kat (Foto: Nico Kat,)

Kunst & Kracht al bijna een eeuw in beweging

Meer bewegen staat breed in de schijnwerpers. Bij jong en oud. Het is een onderdeel van de lifestyle rondom gezond leven geworden. Kunst & Kracht vult dat vol enthousiasme in, met vele vrijwilligers en met professionele ondersteuning, onder andere door coördinator Ivano Geertse.

Door Guus van Gorp

TILBURG - Ivano: "Ik ben al van jongs af aan actief in de turnsport. Toen woonde ik nog in de provincie Zeeland. Toen ik in Tilburg kwam wonen, ontdekte ik al gauw het bijzondere karakter van K&K: één grote familie in feite. Ik meldde me dus graag aan als vrijwilliger. En als je bij je favoriete club een baan kunt krijgen, is dat natuurlijk top. Want sport als lifestyle zit ook bij mij dus duidelijk in de genen. Het is voor mij bijna een tweede thuis geworden."

Opmars
Ivano's taakstelling wordt officieel aangeduid als 'combinatiefunctionaris'. "Oftewel: een ideaal verenigingsklimaat creëren op het vlak van wedstrijdsport en recreatiesport. Op beide terreinen is nog steeds sprake van een succesvolle opmars. Die combinatie in het turnen is al jaren sterk vertegenwoordigd bij Kunst&Kracht. De naam van de vereniging geeft dat in feite heel mooi aan, en is mede daardoor uit kunnen groeien tot de grootste turnvereniging van de stad."

Meer dan 800 leden telt de vereniging. De belangrijkste accommodatie is nog steeds de eigen turnhal aan de Van Maarseveenstraat. Maar in samenwerking met andere turnverenigingen wordt ook de blik op de toekomst gericht, bijvoorbeeld rondom de sportzone Stappegoor.

Bijzonder aanbod
Ivano: "Sport is goed voor lijf en leden, maar biedt ook menigeen hier een dankbare vorm van vrijwilligerswerk. Een bekende sportbestuurder heeft sport wel eens het leukste thuis buiten gezinsverband genoemd. Menig vrijwilliger besteedt hier heel wat uren. Dat geldt ook in het bijzonder voor activiteiten die rekening houden met mensen die wat extra aandacht nodig hebben. Want je kunt je lekker laten gaan, met coaching die met jouw persoonlijke mogelijkheden rekening houdt. ´Free running´, een combinatie van acrobatiek en turnen, is daar een mooi voorbeeld van."

Jongensturnen
Intussen heeft ook jongensturnen een enorme opmars doorgemaakt binnen Kunst & Kracht. "Kracht, souplesse, in positieve zin je grenzen verkennen en uitgedaagd worden, kortom dat je je energie erin kwijt kunt: het speelt allemaal mee. De trainingen zijn

dan ook aangepast op het niveau van de deelnemers. Jongens vinden het stoer wat er op de verschillende toestellen mogelijk is. De resultaten zijn er dan ook naar, met ook een doorgroei naar het herenturnen."

"Ook niet onvermeld mag blijven: voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar bieden we samen met de ouders baby- en peutergym. Trouwens: in het Tilburgse bewegingsonderwijs blaast Kunst&Kracht ook een flink partijtje mee. En als we naar de andere kant van het leeftijdspectrum kijken: we hebben bijvoorbeeld ook aanbod met meer bewegen op muziek voor ouderen."

Gemeente
"In een overbevolkt land als Nederland ontkom je niet aan regels. Dat heeft ook met normen en waarden te maken: respect voor elkaar. Vooral die score telt ook voor ons. Alleen zó kun je bouwen aan een sterk kader, waarin ook een goede wisselwerking met de gemeente mogelijk is."

"En daarbij hebben grootheden als Youri van Gelder en Epke Zonderland deze sport zeker een flinke boost gegeven. Die PR is waardevol, maar dat geldt ook voor wijkkranten.Vrijwilligersaanbod uit de wijken is heel belangrijk voor ons: we bestaan bijna 100 jaar. Dat eeuwfeest bereiken we in 2019, en hebben we nu al in voorbereiding."

Zie ook YouTube, met als zoektitel 'Kunst en Kracht Tilburg', voor meerdere filmpjes over de turnvereniging.

Meer berichten