Het geven van de basislessen vindt Anja het leukst: "Mensen over hun angst en onzekerheid heen helpen. Want het is niet eng en je mag alles vragen en zo vaak fout doen als je wilt in mijn les!" foto: Jan Nieuwstad
Het geven van de basislessen vindt Anja het leukst: "Mensen over hun angst en onzekerheid heen helpen. Want het is niet eng en je mag alles vragen en zo vaak fout doen als je wilt in mijn les!" foto: Jan Nieuwstad (Foto: Jan Nieuwstad)

Anja van digibeet naar computerdocent bij MST

Anja is al ruim tien jaar actief als computerdocent bij het MST. Met veel geduld en aandacht helpt ze mensen bij het zetten van de eerste stappen op de digitale snelweg en het gebruiken van de computer.

TILBURG - Anja weet hoe het is om hard te moeten werken voor je eigen kansen. Ze groeit op in een gezin met acht kinderen en moet op haar dertiende van school om haar zieke moeder te helpen in het huishouden. "Daar heb ik ook veel aan gehad", vertelt ze. "Toen ik na een scheiding alleen verder moest met drie kleine kinderen, was ik goed in staat om mijn gezin draaiende te houden."

Stimuleren om te lezen
Gelukkig heeft haar moeder haar wel altijd gestimuleerd om veel te lezen. Hoewel het gezin als een van de eersten een tv had, ging deze zelden aan. "'s Avonds werd er gelezen", zegt Anja.

Na haar scheiding wil Anja toch graag naar school. Ze gaat naar de Moedermavo. Heel zwaar maar ook heel leerzaam. Ze is er trots op dat ze dit heeft gedaan, maar weer aan het werk komen lukt niet. Via de gemeente gaat ze dan een computercursus volgen. Vreselijk eng vond ze dat.

Analfabeet van de toekomst
"Toen mijn jongste dochter het huis uit ging, liet ze haar computer staan. Ik vond dat doodeng! Hij stond boven op een kamer en ik was bang dat ik iets verkeerd zou doen. Ik durfde geen knop aan te raken." Maar haar dochter was vasthoudend: "Mam, als je dat niet doet, ben je de analfabeet van de toekomst."

Die computercursus was heel erg goed voor Anja. "Ik vond het leuk en leerde de basis snel. Ook hielp ik anderen in mijn klas mee vooruit." Ze werd gestimuleerd om hier iets mee te doen, want Anja kan goed uitleggen en is erg geduldig.

Zo komt Anja dan ook bij het MST om computerlessen te gaan geven. Eerst verlegen als assistent, maar met de stimulans van haar collega's heeft ze nu al jaren haar eigen groepen.

Het geven van de basislessen vindt ze nog steeds het leukst: "Mensen over hun angst en onzekerheid heen helpen. Want het is niet eng en je mag alles vragen en zo vaak fout doen als je wilt in mijn les!"

Meer berichten