V.l.n.r. Florian Peters, Rik hirdes, Hansje van Welbergen, Jessica Stakenburg, Maarten krijger. Beneden v.l.n.r. Eva Vanduren, Miriam Meißner, Evelien van der Ham, Céline Janssen, Gertjan Put
V.l.n.r. Florian Peters, Rik hirdes, Hansje van Welbergen, Jessica Stakenburg, Maarten krijger. Beneden v.l.n.r. Eva Vanduren, Miriam Meißner, Evelien van der Ham, Céline Janssen, Gertjan Put (Foto: Jacky Eickes)

Hartverscheurend liefdesverhaal op Hogeschool voor de Kunsten

In slechts twee en een halve maand hebben de studenten van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten een complete opera in elkaar gezet. Iedere donderdag repeteerden ze. Op 12 en 13 april voeren ze dé grootste opera-publiekstrekker aller tijden uit: Die Zauberflöte. En ook nog eens helemaal in het Duits.

Door Jacky Eickes

TILBURG - In die Zauberflöte gaat het over de strijd tussen goed en kwaad, het loslaten van je kind en de zoektocht naar ware liefde. De Zauberflöte is een werk van Wolfgang Amadeus Mozart en is de bekendste en vaakst opgevoerde opera uit zijn repertoire. "De regie hebben we helemaal zelf gedaan", vertelt Rik Hirdes, die de rol van Papageno neerzet. "We hebben wel veel muzikale steun gehad van Harry Ruijl. Hij is onze zangleraar en coördinator. We zijn enorm blij dat hij ons gecoacht heeft samen met Miranda van Kralingen. Voor de rest hebben we alles zelf geregeld: van decor, tot kostuums"

De studenten nemen je mee in het hartverscheurende liefdesverhaal van Pamina en Tamino en de wraakplannen van de Koningin van de Nacht, die trouw wordt ondersteund door haar drie dames: de naïeve Papageno, de wijze Sarastro en de onbeheersbare Monostatos.

Maarten Krijger die Sarastro vertolkt, bedacht in welke tijd ze dit verhaal wilden plaatsen. "Ik heb de regie samen met wat anderen op me genomen. Het is ontzettend gaaf om op zo'n vrije manier om te gaan met opera, omdat het je uitdaagt verder te kijken. En ook het repetitieproces waarin ik als 'regisseur' mijn klasgenoten mocht coachen, was ontzettend leerzaam."

Eva Vanduren speelt de koningin van de nacht. "Iedereen heeft op zijn manier een steentje bijgedragen." Het moeilijkst was volgens haar om zoveel tekst te leren in een vreemde taal." Jessica Stakenburg die de rol van derde dame en derde knaap vertolkt is het daarmee eens. "Het is wel pittig als Duits niet je moedertaal is. Ik heb veel gehad aan medestudenten die mij hielpen met uitspraak en aan de lessen Duits op school."

Het verhaal is volgens Céline Janssen die Pamina speelt, in een uniek jasje gestoken. "Deze opera laat zoveel uitersten zien: enorme vreugde, maar ook enorm verdriet. De muziek sluit hier prachtig op aan. Voor mensen die niet vaak naar opera's gaan is deze zeer toegankelijk. Rik voegt daar aan toe dat het een opera is uit 1791, maar dat de studenten dit "oubollige" stuk tot iets moderns hebben weten om te toveren.

Die Zauberflöte wordt op 12 en 13 april om 19.00 uur vertolkt in de muziekzaal van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Kaarten zijn gratis en te reserveren via zauberflote2018@gmail.com

Meer berichten