Mariek Eijskoot legde tijdens het Milieucafé in niet mis te verstane woorden uit waarom de gemeente duurzame textiel moet nastreven (foto's: Jasper Schoonhoven)
Mariek Eijskoot legde tijdens het Milieucafé in niet mis te verstane woorden uit waarom de gemeente duurzame textiel moet nastreven (foto's: Jasper Schoonhoven) (Foto: Jasper Schoonhoven)

Derde Akkoord van Paradox geboren

Met LST als grote winnaar van de verkiezingen in Tilburg komt er ongetwijfeld een interessante tijd aan. Welke partijen gaan straks samen een coalitie vormen. Het Milieucafé nam het zekere voor het onzekere en bezorgde alle tien de fractieleiders de derde editie van het Akkoord van Paradox.

TILBURG - De concurrentie was groot, want op de avond van het Milieucafé vonden ook de beëdiging van de gemeenteraad en de uitzending van The Passion plaats. Toch was Paradox heel aardig gevuld en de aanwezigen werden niet teleurgesteld.

Oud-wethouders Loet Visschers en Marjo Frenk vertelden wat zij verwachten dat de uitslag van de verkiezingen betekenden en daarna interviewden presentatoren Frans Post, Marc Pruijn en Michel Jehae gasten over wisselende onderwerpen met betrekking tot natuur en duurzaamheid.

Marieke Eijskoot maakte het belang van duurzame textiel duidelijk en kreeg daarbij steun van Robert Kint, Anna van Puijenbroek en Frans Koppert. Het voorstel Tilburg de eerste stad met een wethouder Circulaire Economie te maken werd beloond met een luid applaus. Ook het publiek mocht voorstellen doen voor het Akkoord en dat leverde onder meer een "meteen Primark weer sluiten" op. Maar ook het 'neerzetten van een bamboebos' leek een aanwezige een goed plan.

Na een prachtige muzikale bijdrage van Gitta de Ridder en bassist Kai Liebrand, betrad Evert Vrins het podium om te vertellen waar Tilburg in zijn klimaatbeleid op moet letten. "Het streven in 2045 klimaatneutraal te zijn is haalbaar, want betaalbaar", stelde Vrins. "Maar dan moet de communicatie en voorlichting over mogelijke energiemaatregelen wel veel beter."

Na de pauze daagde Wyke Smit van de Efteling aanwezigen uit om met goede ideeën te komen voor energiebesparingen in het attractiepark in Kaatsheuvel. De beste inzendingen leveren een rondleiding langs energiebesparende projecten in de Efteling op.

Presentator Frans Post wisselde even van pet en kwam samen met boswachter Lex Querelle vertellen wat er met het Stadsbos moet gebeuren, daarbij de vergelijking aanhalend met Huis ter Heide, dat inmiddels veranderd is in een prachtig natuurgebied, waar je 'elke tien minuten in een ander landschap terecht komt. "Het zou mooi zijn als we in elk geval een goed plan krijgen en dan met name voor het gebied ten zuiden van de Gilzerbaan", stelden de twee.

Tilburg was jaren geleden al één van de Nederlandse fietshoofdsteden, maar stond eerder dit jaar niet eens in de Top 100. "Tilburg zou de Heuvel weer dicht moeten gooien", stelde gaste Ineke Spapé onomwonden."Daarnaast zouden auto's minder en fietsers en voetgangers gewoon meer ruimte moeten krijgen, met name in de binnenstad."

De voorstellen zijn samen met ideeën uit eerdere cafés in de vorm van het derde Akkoord van Paradox aangeboden aan de tien fractievoorzitters.

Meer berichten