De 12-jarige Stan van Riel (rechts) kwam afgelopen zaterdag in actie op het NK -15  jaar in het Groningse Leek. Na de zomer gaat de Zuid Nederlands kampioen naar het Odulphuslyceum in Tilburg, maar zijn grote droom blijft een succesvolle judoloopbaan
De 12-jarige Stan van Riel (rechts) kwam afgelopen zaterdag in actie op het NK -15 jaar in het Groningse Leek. Na de zomer gaat de Zuid Nederlands kampioen naar het Odulphuslyceum in Tilburg, maar zijn grote droom blijft een succesvolle judoloopbaan

Stan van Riel leeft zijn judodroom

De 12-jarige Stan van Riel uit Tilburg timmert hard aan de weg als judoka. Hij komt inmiddels als talent al uit in de klasse tot 15 jaar, waar hij dus regelmatig opponenten treft van twee jaar ouder. Desondanks werd hij onlangs Zuid-Nederlands kampioen. Dat leverde hem een deelnameticket op voor het NK dat afgelopen weekeinde plaatsvond in Leek. In het hoge noorden legde de leerling van basisschool Klinkers (Reeshof) in een sterk deelnemersveld knap beslag op de negende plaats.

Door Ron van Kuijk

TILBURG - Stan van Riel begon in 2012 met judolessen bij Sportinstituut Ooms aan de Puccinistraat in Tilburg. In 2015 stapte hij over naar Team Coolen in Oisterwijk. Dat hij talent had, bleek al snel: "In 2013 werd ik tijdens het Districtskampioenschap Zuid Nederland in de categorie -30 kg/tot acht jaar eerste. Een jaar later pakte ik ook goud maar dan in de categorie tot tien jaar. In 2015 werd ik derde en in 2016 en 2017 eerste in de categorie tot 12 jaar."

De grote doorbraak vond echter plaats op zondag 18 maart toen Stan in Gilze tijdens het Districtskampioenschap Judo tot 15 jaar kampioen werd van Zuid Nederland. Als eerstejaars in een veel hogere leeftijdscategorie was dat een prestatie van formaat. "Ik kom tijdens wedstrijden namelijk tegenstanders tegen die twee jaar ouder en fysiek dus wat sterker zijn." De gouden plak leverde Stan ook nog eens een deelnamebewijs op voor het NK in Leek (Groningen).
Op het NK verloor Stan zijn eerste wedstrijd, maar daarna volgden er drie opeenvolgende zeges in de verliezersronde, gevolgd door nog een nederlaag. Daarmee eindigde Van Riel als negende. "Ik hoopte natuurlijk op een betere eindklassering, maar heb wel veel geleerd. Door hard te blijven trainen hoop ik ooit de absolute top te bereiken. Het zou prachtig zijn om bijvoorbeeld ooit bij de Olympische Spelen op de mat te kunnen staan."

Meer berichten