Carla Heefer interviewt Frans Brinkman, een van de initiatiefnemers van De Krachtcentrale 013. 
Carla Heefer interviewt Frans Brinkman, een van de initiatiefnemers van De Krachtcentrale 013. 

50+ kansloos op de arbeidsmarkt?

Wanneer je op latere leeftijd je baan verliest kun je gaan denken dat er voor jou geen plaats meer is op de arbeidsmarkt. Je zou het ook bijna gaan geloven met al die negatieve berichten in de krant en op social media. Maar ben je als 'oudere' echt zo kansloos op de arbeidsmarkt?

Door Carla Heefer

TILBURG - Dat vraagt Carla Heefer zich af. Ze interviewt Frans Brinkman, een van de initiatiefnemers van De Krachtcentrale 013.

Is het echt zo, Frans? Ben je kansloos als je de 50 bent gepasseerd?
"Zeker niet! Maar we zien wel vaak dat 50-plussers zelf erg negatief zijn over hun kansen. 'Ze zitten niet op mij te wachten' zeggen mensen regelmatig voordat ze gestart zijn in de training van De Krachtcentrale. Begrijpelijk, want berichten in de categorie 'kansloos' vragen júist extra aandacht als je werkloos bent. Het gevaar is dat je je naar deze overtuiging gaat gedragen en daardoor niet meer overtuigend overkomt. Dan wordt het al snel een 'self fulfilling prophecy'"

Maar… het is toch ook heel lastig?
"De cijfers liegen er op het eerste gezicht niet om. Onderzoek toont aan dat maar 3 tot 5 procent van de werkloze 50-plussers nieuw werk vindt. Maar… voor 50-plussers die begeleiding krijgen bij het vinden van een andere baan stijgt het slaagpercentage aanzienlijk! Bij de Krachtcentrale vindt zelfs 80 procent van de 'professionals met senioriteit' die weer economisch zelfstandig willen zijn een nieuwe baan!"

Hoe doen jullie dat, Frans?
"Wij geloven rotsvast in de waarde van wijsheid én (levens)ervaring. We zien de plús van 50-plus en leren hoe je jezelf én werkgevers van deze kwaliteit kunt overtuigen. Oók als je al wat langer aan de zijlijn staat. We starten met een training die geënt is op de positieve psychologie."

"Daarna volgt intensieve begeleiding waarbij we kijken naar wat wél kan. Ook leer je hoe je jezelf krachtig kunt presenteren. Misschien wel het allerbelangrijkste: netwerken staat bij ons centraal! Dat is namelijk veel effectiever dan solliciteren alleen. Maar ook meters maken en dóórgaan wanneer het tegenzit. De steun van je collega deelnemers helpt daarbij. Bij de Krachtcentrale krijg je weer ritme én collega's, je doet weer mee."

Heb je zelf wel eens aan de zijlijn gestaan?
"Jazeker, ik ken het gevoel dat daarbij hoort maar al te goed. Ik had een bloeiend bedrijf als ZZP, maar toen de crisis toesloeg had dat een enorme impact op mijn opdrachtenpakket. Dat voelde heel slecht, de banen lagen ook niet voor het oprapen in die tijd. Door intensief te netwerken én creatief te kijken naar mogelijkheden ben ik weer aan de slag gekomen. Er waren veel mensen die met me meedachten, dat hielp enorm."

Heb je een gouden tip voor de 'oudere' werkzoekende?
"Jazeker: ploeter niet verder in je eentje, meld je aan bij De Krachtcentrale! Je start met training en vervolgens krijg je 6 maanden intensieve begeleiding bij het zoeken van een nieuwe baan."

Meer berichten