Afgelopen najaar was de eerste beplanting rond De Ypelaer klaar. Susan: "Toen hebben we Joep gevraagd om hier als vrijwilliger het onderhoud te doen." foto: Margaret Ariens
Afgelopen najaar was de eerste beplanting rond De Ypelaer klaar. Susan: "Toen hebben we Joep gevraagd om hier als vrijwilliger het onderhoud te doen." foto: Margaret Ariens

De groene vingers van Joep leiden tot sociale contacten

Susan van den Nieuwelaar begeleidt namens ContourdeTwern trajecten van Menss. In wijkcentrum De Ypelaer maakte ze kennis met Joep. "Joep had 38 jaar gewerkt maar moest om medische redenen stoppen", vertelt Susan "Hij was nu vaak alleen thuis en wilde zijn dagen graag anders invullen. Hij wilde zich nuttig maken en anderen leren kennen."

Door Susan van den Nieuwelaar

TILBURG - Joep bleek graag in de tuin te werken. Hij had in het verleden zelfs een hoveniersopleiding gedaan. "Het werk mocht niet te zwaar zijn, vanwege zijn fysiek. Daarnaast zocht Joep een gezellige groep om bij aan te sluiten. Het leek hem goed om nieuwe mensen te ontmoeten, om een praatje te maken en samen dingen te ondernemen."

Op advies van Susan sloot Joep aan bij 'De Ontmoeting', een groep die iedere dinsdagochtend bij elkaar komt in het wijkcentrum. Het was een spannende stap maar gelukkig klikte het met de groep en sociaal werker Yolanda. Wekelijks geniet Joep van de lunch die ze samen voorbereiden.

Joeps broer stelde voor om contact te leggen met de tuingroep bij de kerktuin van De Schans. Wellicht kon Joep daarbij aansluiten en helpen met het onderhoud. Susan: "Ze maakten er samen werk van en al snel was Joep er iedere woensdagochtend aan de slag. Zo leerde hij veel nieuwe mensen kennen."

Afgelopen najaar was de eerste beplanting rond De Ypelaer klaar. Susan: "Toen hebben we Joep gevraagd om hier als vrijwilliger het onderhoud te doen. Hij ziet in dat het een serieus project is, dat het belangrijk is dat dit goed gebeurt. Het is een nieuwe uitdaging, deze zelfstandigere functie. Hij maakt makkelijk een praatje met beheerders en bezoekers. Hij kan altijd terugvallen op hulp van de beheerders. Dat stelt hem gerust."

Joep wil ook graag helpen bij de maandelijkse grote ontmoetingsactiviteit in De Ypelaer. En dit voorjaar wordt de beplanting rond het wijkcentrum verder aangevuld. Joeps groene vingers komen dan weer van pas. Susan: "Het is mooi om te zien hoe Joep in beweging is gekomen, hoe hij nieuwe contacten maakt en hoe hij groeit door dingen te doen die voor hem en voor anderen van betekenis zijn. Hij is van nul naar drie dagen dagbesteding gegaan. Door alle werkzaamheden en nieuwe contacten is zijn sociale netwerk flink uitgebreid."

Meer berichten