Op school ondervond Jan Pol wel begrip voor de moeilijke situatie thuis. Maar doordat hij veel stress had en vaak met zijn gedachten ergens anders was, ging het leren helemaal niet goed. foto: Florien Loth
Op school ondervond Jan Pol wel begrip voor de moeilijke situatie thuis. Maar doordat hij veel stress had en vaak met zijn gedachten ergens anders was, ging het leren helemaal niet goed. foto: Florien Loth (Foto: Florien Loth)

'Wees niet bang. Ga naar school, je leert altijd iets!'

"Tijdens mijn lagere schooltijd was mijn moeder heel vaak ziek. Ik bleef thuis om mee te helpen in het huishouden. Op een gegeven moment was ik te oud om klassen over te doen op de basisschool. Ik ben niet verder gekomen dan het vierde leerjaar en ben toen naar de LTS gegaan, waar ik vooral les kreeg in metaal- en houtbewerking."

TILBURG - Aan het woord is Jan Pol (59), geboren en getogen in Tilburg in een gezin met tien kinderen. Op school ondervond hij wel begrip voor de moeilijke situatie thuis. Maar doordat hij veel stress had en vaak met zijn gedachten ergens anders was, ging het leren helemaal niet goed. "Ook op de LTS had ik moeite met schrijven maar ook met rekenen, bijvoorbeeld hout afmeten. De basis was gewoon niet op orde. Op advies van één van mijn leraren ging ik op mijn dertiende in het magazijn van supermarkt Cash & Carry werken. Daar heb ik het werk in de praktijk geleerd."

Bij zijn huidige werkgever Emté gaf Jan op een gegeven moment aan dat hij moeite had met lezen en schrijven. Hij is toen naar het ROC, School voor Educatie en Inburgering gegaan. Daar gaat hij nu één avond in de week naar school.

Het ROC Tilburg, School voor Educatie en Inburgering, wordt zowel overdag als 's avonds, les gegeven aan volwassenen (18+) die moeite hebben met lezen en schrijven, maar ook met rekenen en de computer.

Veel mensen die in Nederland geboren en getogen zijn, hebben een opleiding gevolgd die ze niet afgemaakt hebben of hun kennis is ver weggezakt. Thuis of op het werk merken ze dat ze onvoldoende goed kunnen lezen en schrijven. Soms houden ze dit voor anderen verborgen.

"We zitten in een heel leuke groep, met allerlei verschillende mensen, die allemaal moeite hebben met lezen en schrijven. Maar we doen veel meer dan dat. Denk aan filmpjes kijken over onderwerpen waar ik me normaal niet zo snel mee bezig zou houden, zoals de donorwet. Ik heb ook geleerd om mijn post open te maken en zelf te lezen en briefjes te schrijven en daarbij goede zinnen te maken."

Op zijn werk staan ze allemaal achter Jan. Hij is trots op zichzelf en is blij dat hij de stap heeft gezet. Zijn advies aan mensen in eenzelfde situatie is dan ook: "Mensen, wees niet bang en ga naar school!"

Meer berichten