Het Don Boscokoor van de Sacramentsparochie trekt op de Korte Heuvel voor het eerst in uniform naar de Heuvelse kerk waar op het Heuvelplein de H. Harthulde wordt gehouden.
Het Don Boscokoor van de Sacramentsparochie trekt op de Korte Heuvel voor het eerst in uniform naar de Heuvelse kerk waar op het Heuvelplein de H. Harthulde wordt gehouden.

Frans Linders student in de oorlog (foto's)

Ter voorbereiding op de tiende editie van het Studentenbevrijdingsfestival in Tilburg verdiepte de organisatie zich in het studentenleven tijdens de oorlog. Frans Linders (1923), in de oorlogsjaren student Economie aan de Universiteit van Tilburg en tevens lid van Tilburgs Studenten Corps Sint Olof, brengt met zijn verhalen het studentenleven tijdens de oorlog tot leven.

TILBURG - In het Regionaal Archief Tilburg zijn bijzondere vondsten gedaan over het Tilburgse studentenleven en het studentenverzet tijdens de oorlog. De vondsten worden gedeeld tijdens de viering op 5 mei tijdens het Studentenbevrijdingsfeest in de Muzentuin in Tilburg.

De meeste Tilburgse studenten zijn opgegroeid in een vrij Europa zonder grenzen. Organisator Lieke Adams: "In tijden waar wij als studenten in Tilburg alleen maar oorlogen kennen van het nieuws op onze smartphone is het belangrijk om stil te staan bij onze vrijheid, want 80 jaar geleden was het voor menig student in Tilburg niet normaal om vrij te zijn."

Op 5 mei is de tiende editie van het Studentenbevrijdingsfestival in Tilburg. Frans Linders (1923) is uitgenodigd om het vrijheidsvuur om 16.55 uur te ontsteken. Linders is de enige nog levende van een groep studenten die in de oorlogsjaren in Dassel werd tewerkgesteld. "Een echt studentenleven was er niet: het was oorlog," aldus Linders.

Tijdens de oorlog moest een deel van de studenten in Tilburg onderduiken, een ander deel sloot zich aan bij het ondergronds verzet of werd gedwongen tewerkgesteld in Duitsland. Zo ook Linders: "Wij moesten ons in het voorjaar van 1943 melden en van de bezetter een loyaliteitsverklaring tekenen. Wie weigerde te tekenen, kreeg bericht dat hij naar Duitsland moest om in de oorlogsindustrie te werken en mocht geen colleges meer volgen. En wie weigerde naar Duitsland te gaan, riskeerde represaillemaatregelen tegen familieleden." Vanuit de universiteit werd niets opgelegd, maar de studenten zaten op één lijn. "Die verklaring tekenen we niet, punt uit. Wat denken ze wel, die moffen. We waren opstandig."

"Verzet betekent: niet achter de massa aanlopen maar je eigen weg kiezen. Ook de studenten van nu kunnen een verschil maken. Beseffen wat je idealen, dromen en drijfveren zijn, die helpen je om in de meest moeilijke omstandigheden de moed niet te verliezen." Dit is een de boodschap die het Studentenbevrijdingsfestival uitdraagt dit jaar.

Tilburg University telt 22 studenten die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog, zij worden geëerd en uit de anonimiteit gehaald met een digitaal monument.

Meer berichten