Thomas Bedaux, kleinzoon van de beroemde architect Jos Bedaux, geeft op zondagmiddag 6 mei in het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg Noord een lezing over het herbestemmen van kerkgebouwen.
Thomas Bedaux, kleinzoon van de beroemde architect Jos Bedaux, geeft op zondagmiddag 6 mei in het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg Noord een lezing over het herbestemmen van kerkgebouwen.

Architect Bedaux geeft lezing

De Tilburgse architect Thomas Bedaux, kleinzoon van de beroemde architect Jos Bedaux, geeft op zondagmiddag 6 mei in het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg Noord een lezing over het herbestemmen van kerkgebouwen. Aan de hand van eigen werk en dat van collega's laat hij zien hoe een kerkgebouw architectonisch een andere functie kan krijgen.

TILBURG - De in 1973 geboren Thomas Bedaux vertelt zijn met dia's ondersteunde verhaal in het kader van een tentoonstelling bij Peerke Donders over herbestemde kerken in Noord-Brabant. In een serie lezingen kwamen eerder kerkenspecialist en publicist Wies van Leeuwen en Lilian Grootswagers aan het woord. Zij is een Europees deskundige waar het gaat over de toekomst van kerkgebouwen. Deze lezingen trekken steeds de nodige belangstelling omdat het vinden van een nieuwe toekomst van kerkgebouwen velen interesseert.

Thomas Bedaux is als architect afgestudeerd op de Antonius van Paduakerk aan de Hoefstraat in Tilburg. Verder maakte hij niet gerealiseerde ontwerpen voor de Sacramentskerk en de Vredeskerk, eveneens in Tilburg. Als architect was hij betrokken bij het herbestemmen van zeven kerken. Over zijn interesse als architect in het geven van een nieuwe bestemming aan een kerkgebouw zegt hij: "Ik vind dat wij een verantwoordelijk hebben om dit waardevolle erfgoed te behouden. Kerken hebben over het algemeen een grote cultuurhistorische waarde. Die mag niet verloren gaan. Het herbestemmen van een kerk is het geven van een nieuw leven aan dat gebouw." De lezing begint om 14.00 uur en is gratis toegankelijk.

Ook de tentoonstelling over herbestemde kerken in Brabant kan gratis worden bezocht. Op de expositie zijn ruim 40 foto's te zien van kerkgebouwen die aan de eredienst zijn onttrokken. Van diezelfde gebouwen worden de interieurs getoond van de herbestemming. Kerken hebben een andere bestemming gekregen als theater, hotel, woning, wijkcentrum, dorpshuis of restaurant. Ook wordt een aantal foto's getoond van buitenlandse voorbeelden van herbestemming. Deze kan soms behoorlijk extreem zijn, zoals een kerk in Vlaanderen die bewust is geruïneerd.

Deze wisseltentoonstelling is tot stand gekomen in een samenwerking tussen het Peerke Donders Paviljoen en de Brabantse Hoeders. Het Peerke Donders Paviljoen is gevestigd aan het Peerke Donders Park 3 in Tilburg en is op woensdag- en zondagmiddag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Groepen kunnen voor andere tijden een afspraak maken. Onlangs is de vaste tentoonstelling over leven en werk van Donders vernieuwd.

Meer berichten