In Tilburg zetten stichting OpGroeneVoet, gemeente Tilburg en HuisjeBoompjeBeter.nl/Tilburg water en waterbewustwording centraal.
In Tilburg zetten stichting OpGroeneVoet, gemeente Tilburg en HuisjeBoompjeBeter.nl/Tilburg water en waterbewustwording centraal.

Aandacht voor Week van Ons Water

De landelijke Week van Ons Water is dit jaar van zaterdag 5 tot en met zondag 13 mei. Ook in Tilburg zetten stichting OpGroeneVoet, gemeente Tilburg en HuisjeBoompjeBeter.nl/Tilburg water en waterbewustwording centraal. Voor iedereen die meer wil weten of zelf iets wil doen, zijn er deze week verschillende activiteiten.

TILBURG - De hele week kan men op het Ontdekstation 013 de tentoonstelling 'Het Riool Leeft' bezoeken. Hier kunnen deelnemers het riool inspecteren, grondwaterproblemen aanpakken en uitvinden hoe wateroverlast ook bij klimaatveranderingen te voorkomen is. Geschikt voor kinderen.

Ecoloog en bioloog Gert Brunink loopt op zaterdagmiddag 5 mei langs de oude waterlopen in Tilburg. Op maandag 7 mei gidst hij een avondwaterwandeling in Landschap Moerenburg vanaf café Zomerlust. Aanmelden kan via gert.brunink@gmail.com of 06 81758738.

Het grootste afvalwatergemaal van Tilburg, het Swaardven, houdt op 9 mei open dag. Er is te zien hoe riolering werkt en ruikt.

Op zaterdag 12 mei is de Blauwe Tuinen-middag met van 15.00 tot 17.30 uur allerlei activiteiten rondom water. Zo wordt het project 1000 Blauwe Tuinen toegelicht. Meer info in het blauwe kader.

Ook wordt de nieuwe regentonactie toegelicht waar Tilburgers een regenton naar smaak kunnen uitkiezen: van gebruikt wijnvat of handige groene tot design regenton. Deze kan vervolgens gratis thuis worden afgeleverd door iemand van het Blauwe Tuinen-klusteam zodat deze kan adviseren over afkoppelen en aansluiten.

Om 15.15 uur begint de bijbehorende workshop. Een regenton aansluiten is soms makkelijker en soms moeilijker dan het lijkt. Tijdens de workshop worden de do's en dont's bekeken van het plaatsen van een regenton en verdergaande maatregelen zoals het aanleggen van een regenwatervijver of infiltratiekratten. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor deze gratis training via de link op huisjeboompjebeter.nl.

Ecoloog en bioloog Gert Brunink geeft om 16.15 uur een presentatie naar aanleiding van het water in Tilburg en zijn eigen ervaringen in zijn eigen watervriendelijke tuin. Waar kan je tegenaan lopen en wat is juist makkelijk zelf te doen? Hij komt met praktische informatie en tips en advies.

Aan het einde van de middag wordt ook de Wonderlijke Watertuin geopend. Het idee van een voor publiek openbaar toegankelijke watertuin won vorig jaar de Hitte & Hoos -edstrijd van het Vitaal Leisure Landschap. De uiteindelijke locatie is de tuin aan het Ontdekstation013 in de Spoorzone: het nu braakliggende terrein wordt stap voor stap omgetoverd tot een voorbeeld- en inspiratietuin op het gebied van watervriendelijkheid.

De hele middag kan het Hozen en Lozen-spel gespeeld worden. In dit typisch Hollandse bordspel gaat men de strijd aan tegen het water. Lukt het jou je polder droog te houden? Gebruik tactieken, beantwoord watervragen, pomp water naar de tegenspelers en krijg hulp van de weergoden. Hoe meer je van water afweet hoe groter de kans dat je wint.

Meer berichten