Vanaf het moment dat Nadia, Samia en Naima member van de Quiet Community werden steken ze de handen uit de mouwen als vrijwilliger.
Vanaf het moment dat Nadia, Samia en Naima member van de Quiet Community werden steken ze de handen uit de mouwen als vrijwilliger.

Met vertrouwen kom je een heel eind

Quiet Community Tilburg verbindt momenteel 1.100 Tilburgse huishoudens in een armoedesituatie. Eind 2018 moeten dat er 1.500 zijn, zo lezen we in de plannen. Hamvraag: hoe kun je ook alweer lid worden van Quiet?

TILBURG - "Die vraag wordt ons vaak gesteld", zegt coördinator René Verhoeven. "Het antwoord was eerst nog simpel: wie klant is bij de Voedselbank kan zich inschrijven. Zo is het merendeel van de members bij Quiet gekomen."

En nooit meer weggegaan. "Dat klopt. We schrijven mensen niet uit als ze weer boven de voedselbankcriteria uitpiepen. Het werkt goed om mensen het vertrouwen te geven om daarover zelf te beslissen", aldus Verhoeven. "We horen regelmatig: 'Ik heb het niet meer nodig, geef het maar aan een ander'. Dan stoppen we wel met de aanbiedingen, maar mensen mogen gerust member blijven. Quiet is immers veel méér dan alleen die gratis aanbiedingen. Bij de wekelijkse inloopochtend kunnen mensen een hoop positiviteit halen. Maar ook bréngen, als vrijwilliger bijvoorbeeld. En als je merkt dat je gewaardeerd wordt, maakt dat je weer sterker. Dat gaan we mensen niet ontzeggen."

Omdat Quiet voor zoveel mogelijk mensen een verschil wil maken, is de Voedselbankroute niet meer de enige. Verhoeven: "We hebben maatschappelijke organisaties gevraagd om mensen voor te dragen die de steun van Quiet goed kunnen gebruiken. De selectie laten we aan die partners over. Weer dat vertrouwen."

Een van degenen die zo member kon worden is Nadia. "Bij het inschrijfgesprek was er meteen een klik. Wat ik goed kan, werd er gevraagd. Kijk, van de slachtofferrol word je niet gelukkig, ik hou van aanpakken. Eén en één is twee, dus kort daarna was ik ook vrijwilliger." Ze schrijft nu zélf members in.

Er is nóg een manier waarop Quiet nieuwe members krijgt. René Verhoeven: "Een groep vrijwilligers mag ieder één nieuwe member voordragen, uiteraard iemand met een beperkt budget. De ervaringen zijn positief. De mensen die zo bij Quiet komen, hebben een sterke motivatie om ook iets voor anderen te betekenen. Al is dat geen vóórwaarde."

Voorwaarde of niet, voor member Naima was het vanzelfsprekend om meteen bij te dragen aan de community. Ondanks dat zenuwpijnen haar beperken in haar mogelijkheden, zet zij zich zoveel mogelijk voor Quiet in. En dat geldt ook voor haar moeder Samia, door Naima 'erbij gelapt'. Naima: "Vrijwilligerswerk is ons met de paplepel ingegoten. Als kind ging ik al met mijn moeder mee. Ik weet: thuis zitten wérkt niet, en daar wil ik graag mensen in meenemen. Als dat lukt, krijg je zelf ook meer kracht." Ook haar moeder ligt het thema armoede na aan het hart: "Ik zet me al jarenlang in voor arme mensen in Marokko. Dus ik draag ook graag bij aan Quiet." En dus doen ze daar hun voordeel met door Samia gemaakte soep, strandtassen en sjaals.

Meer berichten