Jofke is momenteel druk bezig met crowdfunding voor Taktila. "Er is nog 11.000 euro nodig om materialen in te kopen en te bewerken, zodat Taktila de wereld in kan. Een paar flinke donaties en we kunnen Taktila gaan uitrollen."
Jofke is momenteel druk bezig met crowdfunding voor Taktila. "Er is nog 11.000 euro nodig om materialen in te kopen en te bewerken, zodat Taktila de wereld in kan. Een paar flinke donaties en we kunnen Taktila gaan uitrollen." (Foto: )

Kleurbeleving voor blinde mensen

In het atelier van Studio Xplo aan de Sint Annastraat in Tilburg verzamelen zich zes cursisten om Jofke van Loon te volgen die een workshop geeft over kleurbeleving voor blinden en slechtziende mensen. Zij vraagt de ziende cursisten en gasten een oogmasker op te doen. Daarna stelt zij allen voor om een citroen voor de geest te halen.

Door Jan Loonen

TILBURG - De volgende associaties worden opgesomd: geel, zuur, glanzend en sappig. Bij het volgende woord geel noemen de cursisten: zonnig, prikkelend, Pasen, kaas en zonnebloemen.
Jofke van Loon heeft de Taktila methode ontwikkeld. "Na een zoektocht van tweeëneenhalf jaar naar kunstzinnige vorming en communicatie, heb ik deze methode ontwikkeld. Een voelbaar kleurensysteem waarmee visuele eigenschappen zijn vertaald naar voelbare structuren."

"Met dit kleurensysteem kunnen blinde mensen op hetzelfde niveau meedoen met teken- en schilderlessen, kunnen bestaande kunstwerken vertaald worden naar tactiele replica's en kunnen gekleurde objecten worden gemarkeerd met een tactiel kleurenstickertje. Zo kun je bijvoorbeeld ook handig blind je gekleurde kleding herkennen en leren welke kleurencombinaties bij jou passen."

"Kunst troost, kunst opent deuren, kunst inspireert, kunst verbindt. Ziende mensen krijgen inzicht in non-visueel (kunst) kijken als zij in aanraking komen met Taktila. Kleuren voelen geeft nieuwe mogelijkheden en slaat een brug tussen de visuele en non-visuele belevingswereld."

Crowdfunding

Jofke van Loon vertelt dat de cursisten erg genoten hebben van de workshop. Zij is momenteel druk bezig met crowdfunding voor Taktila. "Er is nog 11.000 euro nodig om materialen in te kopen en te bewerken, zodat Taktila de wereld in kan. Een paar flinke donaties en we kunnen Taktila gaan uitrollen."

De workshop werd ook gevolgd door Stephanie van Gemert van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Dit museum heeft interesse getoond voor de methode van Jofke. Het Van Abbe museum in Eindhoven heeft al besloten dat haar methode in het museum zal worden toegepast. De workshop werd daarom bijgewoond door twee gidsen van het museum in Eindhoven.

Jofke heeft een boek geschreven onder de titel: 'Je zintuigen als inspiratie'. Dit boek kan men gebruiken als handleiding bij persoonlijke zoektochten naar creatieve manieren waarop je jezelf kunt uitdrukken. Meer informatie over de methode is te vinden op de website.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden