Brabantse boswachters zijn de afvaldumpingen beu en vertellen in het Milieucafé of ze tevreden zijn met de 2,8 miljoen euro die Provinciale Staten uittrekt voor extra toezicht
Brabantse boswachters zijn de afvaldumpingen beu en vertellen in het Milieucafé of ze tevreden zijn met de 2,8 miljoen euro die Provinciale Staten uittrekt voor extra toezicht (Foto: Milieucafé)

Laatste Milieucafé voor zomerstop

Het laatste Milieucafé voor de zomerstop zit weer vol interessante items over natuur, milieu en duurzaamheid. Donderdag vanaf 20.30 uur is Paradox het toneel voor sprekers over verwarmen met een warmtepomp, een in 2020 aan te leggen recroduct, afvaldumpingen en geluidsoverlast van festivals.

TILBURG - Nederland gaat van het gas af; bedrijven, burgers, iedereen. Maar wat betekent dat eigenlijk voor burgers? Moeten zij aan de zonnepanelen met omvormers, een inductiefornuis met krachtstroom of een hybride warmtepomp? Wie snapt hoe het precies werkt? Lucia Kleinegris vertelt over verwarmen met een warmtepomp

Op de dag van het Milieucafé, donderdag, sluiten gemeente, Efteling, Natuurmonumenten en Provincie een overeenkomst om in 2020 een recroduct aan te leggen over de weg van Tilburg naar Waalwijk, ter hoogte van Huis ter Heide. Wat is het nut van deze viaducten voor de natuur, hoeveel zijn er in Brabant en werken ze ook echt? Die vragen worden voorgelegd aan Johan van den Hout. Mario Jacobs legt uit hoe het er in Tilburg voorstaat.

Het festivalseizoen is begonnen. Ook in deze regio, met het Levenslied, Best Kept Secret, Mundial, Woo Hah!, Decibel Outdoor en vele andere. De afgelopen jaren kwamen er veel meldingen van geluidsoverlast binnen. Robin Swanen, audioproducent voor Intents Festival, wordt aan de tand gevoeld.

Brabantse boswachters de afvaldumpingen meer dan beu. Een protestactie van boswachters van Brabants Landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer leverde iets op: Provinciale Staten besloten 2,8 miljoen uit te trekken voor extra toezicht. Is dat voldoende om de natuur afvalvrij te krijgen? Het Milieucafé praat erover met boswachter Sjaak Smits van Staatsbosbeheer en met Hermen Vreugdenhil, Statenlid voor ChristenUnie-SGP.

In de jubileumjaar trakteert het 25-jarig Milieucafé op mooie excursies. Na het winnen van een prijsvraag genoot een groep afgelopen zondag aan de hand van duurzaamheidsmanager Wyke Smits van een duurzaamheidsexcursie door de Efteling. In het Milieucafé worden twee deelnemers geïnterviewd.

Tussen de bedrijven door verzorgt YSA, een jonge Zeeuwse zangeres en student songwriting aan de Rock­academie, een akoestisch optreden. Haar stijl: elektronische popsongs met invloeden van reggae en jazz.

De entree tot het Milieucafé in Paradox, Telegraafstraat 62 in Tilburg, bedraagt 3 euro.

Meer berichten