Foto: Jasper Schoonhoven

Jacky Ervaart

Jullie kennen inmiddels allemaal de ellende die theorie-examen heet. Al twee keer nam ik het op tegen het CBR en al twee keer ging ik strijdend ten onder. Ik ben inmiddels opgehouden met de mensen om me heen advies te vragen. Want wat voor iedereen werkt, werkt totaal niet voor mij. Ik heb geen enkel boek opengeslagen tijdens mijn eindexamenperiode - iets dat door de docenten en de mensen om me heen niet per se werd aangeraden - en toch heb ik alles met twee vingers in de neus gehaald. Bij mijn theorie kreeg ik juist te horen niet te veel na te denken. Dus dan ga ik nadenken. Bedenk ik er situaties, wegen, zelfs mensen bij. En alpaca's. Om het leuker te maken.

En daarbij, de een zegt dat ik geen brein in mijn hoofd heb want “wie haalt dat nou niet in één keer zonder te leren?” Niet motiverend. En de ander zegt dat hij er zeven keer over gedaan heeft. Ook niet heel motiverend.

Met mijn vergelijkingsdrang is dat heel vermoeiend. Ik wil namelijk altijd de beste zijn, de snelste, de slimste. En dat is me dus al niet gelukt. Om verdere irritatie te voorkomen (en om te voorkomen dat ik het CBR in de fik zou steken) besloot ik een dagcursus te doen. Dat betekende dus om 06.45 uur aanwezig zijn in Breda. Midden in de nacht. Da’s de tijd dat ik in het weekend mijn bed in rol. Zeven uur lang kreeg ik theorie-les. Ik leefde die dag op nervositeit en energiedrank. Het geluk stond wel aan mijn kant die dag; ik mocht als allereerste. En aangezien ik mezelf de nummer één vind en zenuwachtig word van mensen die zenuwachtig zijn. En vooral van huilende, gezakte mensen, was ik hier heel blij mee.
Ik ging harder trillend dan het nachtkastje van een single vrouw in haar twintiger jaren naar binnen. Normaal ademhalen was al te veel gevraagd, dat zat er niet meer in. Half hyperventilerend maakte ik de test en leverde hem trillend als een rietje in. Maar, zoals het de streber in mij betaamt, haalde ik mijn examen zónder fouten. Ben ik toch nog een soort van de beste.

Nu nog mijn praktijk. Dat duurt ook nog wel minstens vier columns.

 

Meer berichten