De 22-jarige Romy Cremers uit Tilburg studeert Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener aan het ROC. Tijdens haar stageperiode merkte ze dat er in de zorg te weinig tijd is om persoonlijke aandacht te besteden aan ouderen.
De 22-jarige Romy Cremers uit Tilburg studeert Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener aan het ROC. Tijdens haar stageperiode merkte ze dat er in de zorg te weinig tijd is om persoonlijke aandacht te besteden aan ouderen. (Foto: )

"Ze verdienen échte aandacht nu"

De 22-jarige Romy Cremers uit Tilburg studeert Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener aan het ROC. Tijdens haar stageperiode merkte ze dat er in de zorg te weinig tijd is om persoonlijke aandacht te besteden aan ouderen. Voor het examen 'lef en daadkracht', waarbij ze uit haar comfortzone moest stappen, besloot ze daarom een beautymiddag te organiseren voor (dementerende) ouderen in Het Laar.

Door Jacky Eickes

TILBURG - In het derde leerjaar van het ROC krijgen de studenten de opdracht een probleem te zoeken binnen de samenleving en daar door middel van een activiteit een oplossing voor te bedenken. "Ik had mijn opdracht al heel snel bedacht", vertelt Romy. "Ik wil iets voor de ouderen betekenen. Tijdens mijn stage merkte ik na de gesprekken met hen, dat zij al heel veel hebben meegemaakt. Veel van hen hebben geleefd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mensen vergeten vaak hoeveel impact dat nog steeds op een leven heeft. En dan zijn ze eindelijk op een moment gekomen dat ze rust in hun leven krijgen, wordt er weinig aandacht meer aan hen besteed." Volgens Romy is er door de bezuinigingen te weinig tijd om iedereen persoonlijke aandacht te geven, een praatje te maken, of iets extra's te doen. Ook al hebben de medewerkers en cliënten daar wel behoefte aan. "En hier wilde ik maar al te graag iets mee gaan doen."

Juist omdat dit onderwerp zo dicht bij Romy staat, deed haar dit zoveel. "Ik vind het ongelooflijk dat je op je oude dag het gevoel hebt dat je niet serieus wordt genomen of dat je niet gehoord wordt. Ik vond dat ik daar op de een of andere manier verandering in moest brengen en ben gaan brainstormen. Toen ben ik uitgekomen op een verwendag." Romy heeft bij Het Laar op vrijdag 11 mei handen gewassen en gemasseerd, nagels gevijld en gelakt, gezichtsmaskers gedaan en haren in de krul gezet. "En daar wilde ik de medewerkers bij betrekken, juist zodat er dan persoonlijke aandacht ontstaat."

Het Laar werd omgetoverd tot een salon. De Beautymiddag XXL was een enorm succes. "Het mooiste om te zien was dat er harmonie was. Zo deed er een vrouw die altijd heel stil is en meestal op achtergrond blijft mee, maar ook iemand die graag in schijnwerpers staat en alle aandacht naar zich toetrekt. De ouderen ging ook met elkaar in gesprek. Dit zorgde ervoor dat er eindelijk ook aandacht ging naar de vrouw die altijd op de achtergrond blijft."

Ook voor Romy was het een doorslaand succes. Voor nu is ze nog bezig met haar examens, maar ze zou graag terugkomen voor een tweede beautymiddag, wellicht in de zomervakantie. "Het voelde echt heel goed om iets terug te doen!"

Meer berichten