Tim liep al eerder marathons: zo deed hij al twee keer mee aan de marathon in Rotterdam, samen met vrienden. Ditmaal rent hij alleen voor onderzoek naar genezing van MS en kanker
Tim liep al eerder marathons: zo deed hij al twee keer mee aan de marathon in Rotterdam, samen met vrienden. Ditmaal rent hij alleen voor onderzoek naar genezing van MS en kanker (Foto:)

Stroopwafels en sponsoring voor onderzoek MS en kanker

Één van zijn beste vrienden kreeg op zijn achttiende te horen dat hij MS heeft en leeft daar al 11 jaar mee. Een ander heeft tegen lymfeklierkanker gestreden. In april volgend jaar loopt Tim de Groot de marathon in Boston en in november die van New York, voor hen. Om geld op te halen voor onderzoek. En hopelijk zo voor genezing.

Door Jacky Eickes

TILBURG - De dertigjarige Tim de Groot woont sinds vorig jaar augustus in Boston. "Ik ben verhuisd omdat mijn vriendin hier een baan aangeboden kreeg en zelf freelance ik als Brand Designer. Op een gegeven moment hoorde ik een collega van me praten over de marathons. Het is in Amerika heel moeilijk om binnen te komen, daarom loopt bijna iedereen voor een goed doel. Ik keek op de site van de marathon in Boston zag er een goed doel voor MS bij staan. Ja, daar voel ik natuurlijk wat bij, dus vandaar dat ik daar meteen voor ben gegaan."

Tim heeft inmiddels 2400 euro opgehaald in twee maanden tijd, maar voor Boston heeft hij 5000 dollar nodig en voor New York minimaal 3000. "Tot nu toe heb ik alles bij elkaar gespaard door sponsoring van vrienden, familie en kennissen, maar daar ga ik er niet mee komen. De volgende keer dat ik naar Nederland ga, neem ik een koffer vol stroopwafels mee terug om te verkopen in de USA. En ik ga waterijsjes verkopen in de grote parken. Verder kan hij bijvoorbeeld een sponsornight in een kroeg doen of een carwash organiseren."

Tim heeft al wat ervaring met marathons. "Ik heb twee keer de marathon in Rotterdam gelopen. De eerste keer was een weddenschap; een vriend vertelde op een bruiloft dat hij ging rennen en ik vertelde hem dronken dat ik wel mee zou doen. Toen ik de dag erna wakker werd ben ik meteen gaan trainen. We hebben de marathon uiteindelijk samen gelopen en dat was ontzettend tof."
Dit jaar rent hij de marathon alleen, maar de support van zijn vrienden heeft hij al. "Ze vinden het allemaal zo mooi. Ik vroeg mijn vriend - die inmiddels al 11 jaar tegen MS strijdt - of hij het goed vond als ik 'm voor hem ga lopen. Hij was echt ontroerd toen ik dat vroeg. Ik hou hem ook op de hoogte over de vooruitgang van de fundraiser."

Het is nodig dat er geld ingezameld wordt voor MS. Je kunt er oud mee worden, maar er is nog altijd geen geneesmiddel. Tim's vriend krijg medicatie om de MS te remmen, maar zijn situatie zal alleen maar verslechteren. "MS is nog veel te onbekend eigenlijk, daar moet veel meer onderzoek naar worden gedaan."

Met de opbrengsten van de marathon in New York worden sportprogramma's geïmplementeerd bij het herstelproces van kanker. "Dat betekent een positieve mindset combineren met sport. Het blijkt dat het herstel dan een stuk beter verloopt. Dat heb ik gezien bij mijn vriend Alex, die lymfeklierkanker had. Hij besloot voor zichzelf dat hij er ' stronger than ever' uit zou komen en heeft voor zichzelf als doel gesteld een triathlon te lopen. Dat is hem gelukt en die mindset heeft hem echt geholpen bij zijn herstel."

Op www.gofundme.com/helptimrun, kan Tim gesponsord worden, maar alleen met creditcard. "Mensen mogen het uiteraard ook persoonlijk overmaken met IDEAL naar NL78 RABO 0117 237 701. Voor degenen die meer dan 600 dollar sponsoren, ontwikkel ik een logo. Dus bedrijven, ondernemers of starters kunnen op die manier een logo kopen en tegelijkertijd een mooi goed doel steunen."

Meer berichten