Marcel Horck van de Tilburgse stadsimkerij Beezzzz verdient de kost met bijen. Hij plaatst bijenkasten bij telers. Zo heeft hij kasten staan bij een aardbeienteler maar ook bij telers van appels en peren, in mei had hij bij telers 150 kasten uitstaan. 
Marcel Horck van de Tilburgse stadsimkerij Beezzzz verdient de kost met bijen. Hij plaatst bijenkasten bij telers. Zo heeft hij kasten staan bij een aardbeienteler maar ook bij telers van appels en peren, in mei had hij bij telers 150 kasten uitstaan.  (Foto: )

Imker monitort gezondheid van bijen

Het was even zoeken aan de Atlasstraat op het industrieterrein Vossenberg, de entree van de Imkerij is naast de enorme windmolen van Elho Potterie. De stadsimkerij Beezzzz is daar elke zaterdag open van 13.00 tot 16.00 uur, maar vandaag 31 mei is het feest want het is de presentatie van de digitale kastkaart, een bijenapp.

Door Jan Loonen

TILBURG - Marcel Horck van de Tilburgse stadsimkerij Beezzzz is de 'huisbaas' op het terrein van Elho. "Olaf Elderenbosch, CEO van Elho Potterie heeft dit allemaal ter beschikking gesteld. We hebben hier een prachtig terrein midden tussen de enorm grote opslagloodsen." Centraal op het terrein, in een oase van rust, staat een gebouwtje aan de rand van de mooie vijver met een voor bijen vriendelijke begroeiing. Er staan 30 kasten met evenveel bijenvolken, per kast is er huisvesting voor 50.000 bijen. Een drukte van jewelste. In Tilburg en omgeving tellen we 150 bijenvolken. Reken maar uit hoeveel bijen dat zijn. Marcel Horck werkt nauw samen met de Imkervereniging Tilburg en omgeving. Die heeft 50 leden.
Marcel verdient de kost met bijen. Hij plaatst bijenkasten bij telers. Zo heeft hij kasten staan bij een aardbeienteler maar ook bij telers van appels en peren, in mei had hij bij telers 150 kasten uitstaan.

De nuttige gevleugelde vriendjes zijn noodzakelijk voor het voortbestaan van de natuur. Dat brengt ons terug naar de aanleiding van de presentatie van de bijen gezondheidsmonitor.

Een speciaal geconstrueerde weegschaal en sensoren in en op de bijenkast zijn het hart van de applicatie. De gegevens, via een internetverbinding, zijn af te lezen. Aan de hand van deze gegevens weet de imker of het goed gaat met de bijen of dat er iets mankeert.
De doelen van Beep zijn glashelder: modernisering van het imkeren, imkers beter en sneller informeren over de stand van hun bijenvolken en meer datagedreven imkeren, zodat eenvoudige samenwerking tot stand komt en jonge mensen worden geïnspireerd tot imkeren. Bijdragen aan het behoud van onze natuur. Gegevens systematisch vastleggen voor wetenschappelijke doeleinden.

Marten Schoonmans van de stichting Beep is een van de drijvende krachten. Hij relativeert de techniek wel enigszins: "Wij heten beep, dat is een taal die bijen 'spreken' met elkaar. Bijvoorbeeld communiceren ze onderling als er niet meer stuifmeel maar meer nectar moet worden aangevoerd. Intussen hebben zich al 800 imkers in Nederland bij de stichting gemeld. Op de open dag was er een imker, docent van beroep, die er met zijn leerlingen mee wil werken en ook de Hogere Agrarische school (HAS) wil met de gestructureerde manier van werken aan de slag." Meer info op www.beep.nl.

Meer berichten