Stagiaire Margriet, vrijwilligsters José en Coby en de vaste klanten waaronder Miranda (rechts). Voor hen is het belang van de Ruilwinkel vooral het sociale aspect en ze willen absoluut niet dat de gemeente de stekker eruit trekt
Stagiaire Margriet, vrijwilligsters José en Coby en de vaste klanten waaronder Miranda (rechts). Voor hen is het belang van de Ruilwinkel vooral het sociale aspect en ze willen absoluut niet dat de gemeente de stekker eruit trekt (Foto: )

"Onze klanten vallen in een zwart gat als deze winkel sluit"

Iedere woensdag, donderdag en zaterdag is het een drukte van jewelste op de Korvelseweg 150a. In Ruilwinkel Tilburg Zuid kunnen mensen die weinig te besteden hebben kleine artikelen inleveren, om in ruil daarvoor andere producten terug te krijgen. De ruilwinkel is vier jaar geleden opgezet als burgerinitiatief en viert 9 juli haar jubileum. Maar de subsidie vanuit de gemeente is nu een onzekere factor en daarmee ook het voortbestaan van de winkel. En dat mag en kan niet volgens de vrijwilligers en de winkelende Tilburgers; de ruilwinkel moet blijven.

Door Jacky Eickes

TILBURG - José is coördinator en vrijwilligster van Ruilwinkel Tilburg Zuid. Haar hart en ziel zitten in deze winkel, net als bij de andere betrokken vrijwilligers.

"Vier jaar lang hebben we geld van de gemeente gekregen, maar eind dit jaar dreigt het ermee op te houden. En dat terwijl het heel goed loopt nu. Hebben we eindelijk iets opgebouwd, wordt de stekker eruit getrokken."

Ruilwinkel Tilburg Zuid is een burgerinitiatief en vooral de sociale factor is van belang. "We hebben nu echt sponsoren nodig. We moeten namelijk de vaste lasten betalen, zo'n 1500 per maand, maar we hebben natuurlijk geen inkomsten. We zijn er om de armoede tegen te gaan en kunnen dus ook aan onze klanten geen bijdrage vragen."

De Ruilwinkel wil mensen die weinig te besteden hebben iets goeds meegeven. "Alles dat ze hebben, mogen en kunnen ze inleveren. Als het maar op de fiets mee kan. Er komen soms zelfs mensen helemaal vanuit Zeeland, alleen maar voor een praatje, zodat ze hun ei kwijt kunnen." Zo iemand is de Tilburgse Miranda ook. "Nadat ik uit mijn depressie ben gekomen, is dit de eerste activiteit geweest die ik ondernomen heb; naar de Ruilwinkel gaan. En nu kom ik iedere dag om een bakje koffie te doen. Als de Ruilwinkel weg moet, val ik echt in een zwart gat." In de koffiehoek krijgen Miranda en de andere klanten gratis koffie en thee. En ook al hebben ze niks te makken, er is altijd wel een klant die gebak meeneemt voor in de winkel. "Het is gewoon heel gezellig hier, de sfeer, ik kan het niet eens echt uitleggen. Ik ben nu echt onderdeel van de inboedel. Voor mij mag deze winkel echt niet meer weg."

Meer berichten