Scheldwoorden als 'deugniet 'of 'schavuit' klinken lachwekkend in de oren, maar in de zeventiende eeuw was 'schelm' het ergste wat je tegen iemand kon zeggen. Mr. Erik-Jan Broers (Tilburg University), gepromoveerd op oude scheldwoorden, vertelt over schelden in vroeger tijden.
Scheldwoorden als 'deugniet 'of 'schavuit' klinken lachwekkend in de oren, maar in de zeventiende eeuw was 'schelm' het ergste wat je tegen iemand kon zeggen. Mr. Erik-Jan Broers (Tilburg University), gepromoveerd op oude scheldwoorden, vertelt over schelden in vroeger tijden. (Foto: )

Taal ende Teken schelden en schrijven

Hoe onderhielden minnaars vroeger contact met elkaar? Waarom was 'schelm' in de zeventiende eeuw een zware belediging? Hoe schrijf je met een kroontjespen of ganzenveer? En gebarentaal, hoe doe je dat? Deze en andere zaken over taal, schrift en alles wat daarbij hoort, passeren de revue tijdens de publieksdag 'Taal ende Teken' op zaterdag 16 juni in Regionaal Archief Tilburg.

TILBURG - Op het programma staan rondleidingen in het depot langs middeleeuwse schrijfsels, workshops initiaalletter tekenen, demonstraties van een gebarentolk en een proeverij van lettersoep en letterpudding. Ook kunnen bezoekers teksten ontcijferen en ervaren hoe kinderen vroeger leerden schrijven.

Hoe kon je je weggelopen vrouw smeken om naar huis terug te keren? Hoe kon je lekker anoniem smachten naar elkaar? Vanaf halverwege de negentiende eeuw plaatsen kranten liefdesoproepen en contactadvertenties. Ze bieden een uniek inkijkje in het liefdesleven van onze voorouders. Journalist Mark Traa toont in de lezing 'Liefde van toen' de leukste exemplaren en vertelt over hofmakerij in tijden zonder telefoon en internet.

Scheldwoorden als 'deugniet 'of 'schavuit' klinken ons misschien lachwekkend in de oren, maar in de zeventiende eeuw was 'schelm' het ergste wat je tegen iemand kon zeggen. Mr. Erik-Jan Broers (Tilburg University), gepromoveerd op oude scheldwoorden, vertelt over schelden in vroeger tijden. Ter leering ende vermaeck.

Taal bestaat uit meer dan woorden alleen. Hoe is dat bij gebarentaal? Ilse Hooftman, een horende tolk, geeft een korte introductie Nederlandse gebarentaal.

Vind je middeleeuwse miniaturen en initialen ook zo mooi? Diny van IJcken, meesterknecht verluchten bij het Nederlands Verluchters- en Calligrafengilde, leert je hoe je middeleeuwse initialen kunt schilderen en tekenen.

Uit de collectie van Stadsmuseum Tilburg zijn een aantal schriftjes en boeken te zien die te maken hebben met leren lezen en schrijven. Boekhistoricus Stef Uijens neemt je mee op een rondleiding door het ondergrondse depot waar hij voorbeelden laat zien van de ontwikkeling van het schrift vanaf de middeleeuwen.

Archieven bezitten veel geschreven documenten met fraaie maar ook moeilijk leesbare handschriften. Maar wat heb je eraan als je ze niet kunt lezen? Daar is een handige website voor gebouwd: www.watstaatdaer.nl. Archivaris Luud de Brouwer neemt bezoekers mee door de site en oefent met hen letters identificeren en woorden herkennen.

Het programma loopt van 11.00 tot 17.00 uur en is kosteloos te bezoeken. Hoe laat de onderdelen starten is te vinden op regionaalarchieftilburg.nl.

Meer berichten