Foto:

Tilburg aan de (regen)TON

Dat het klimaat verandert, merken we allemaal. Soms heftige hoosbuien, dan weer lange periodes van droogte. De hoosbuien gaan gepaard met wateroverlast. Stichting OpGroeneVoet heeft een regentonnenactie opgezet voor het 1000 Blauwe Tuinen project.

Tilburg - Koppel de regenpijp af en vang het regenwater op in de ton. Zo is er altijd water om de planten water te geven. Het is sowieso goed de regenpijp af te koppelen van het riool, want het riool kan grote hoeveelheden regenwater niet aan en dan ontstaat er wateroverlast in de tuin en op straat.

Plaatsen en aansluiten is soms moeilijker dan het lijkt. Daarvoor is er nu de actie van stichting OpGroeneVoet. Wie mee wil doen kiest één van de drie regentonnen met accessoires die past bij de tuin. Een rustiek eikenhouten wijnvat, een designversie met plantenbakje of een rustiger model. Kies dan een datum en het Blauwe Tuinen-klusteam komt hem gratis afleveren én adviseren over de installatie. Dit geldt voor bewoners in de gemeente Tilburg, dus ook van Berkel Enschot en Udenhout.

De actie is onderdeel van het project 1000 Blauwe Tuinen. Met het burgerinitiatief 1000 Blauwe Tuinen wil stichting OpGroeneVoet minimaal 1000 tuineigenaren bereiken en hen een stapje verder te zetten op de klimaatadaptieladder.

De tuin blauwe maken doe je door stenen te verwijderen zodat het water de grond in kan, het plaatsen van een regenton of een infiltratiesysteem aan te leggen.

Tegels nemen juist warmte op en houden deze lang vast. Doordat het daardoor 's nachts onvoldoende afkoelt, loopt de temperatuur in zomerse perioden steeds verder op. Bomen en planten hebben de eigenschap juist verkoeling te bieden. Zij nemen geen warmte op en geven schaduw zodat op die plekken de stad veel minder opwarmt.

Daarbij zorgt de vele bestrating voor problemen tijdens hoosbuien. Het gezonde regenwater stroomt snel weg via de versteende tuinen naar de riolen. Die kunnen op dat moment zoveel water niet aan en stromen over, waardoor stoepen en straten blank komen te staan; auto's lopen waterschade op en soms loopt het regenwater de huizen binnen. Daarnaast komt er veel 'schoon' regenwater in het riool, waardoor de waterzuivering veel meer water moet zuiveren dan nodig.

Wie mee wil doen of wie een ton geplaatst wil hebben kan dat aangeven via de website. Daar is ook een plattegrond met blauwe tuinen te zien. huisjeboompjebeter.nl

Meer berichten