De graftombe van Napoleon Dôme des Invalides in Parijs.
De graftombe van Napoleon Dôme des Invalides in Parijs. (Foto: )

Napoleon en zijn gevolgen

Jean Dewaerheid geeft op donderdag 21 juni een lezing over de gevolgen van het beleid van deze Franse keizer, veldheer en hervormer. Jean belicht meerdere kanten van de kleine Corsicaan, alleen gaat het dit keer eens over andere zaken dan de veldslagen die hij voerde.

Tilburg - De scheiding van kerk en staat, onderwijshervormingen en Burgerlijke Stand zijn slechts enkele voorbeelden. Maar ook de nummering van huizen en het feit dat we rechts rijden vonden hun oorsprong onder de hersenpan van Bonaparte. Maar Dewaerheid schuwt ook de donkere kant van Napoleon niet. Zijn rol als dictator die een spoor van vernieling achterliet in Europa, zal zeker ook aan bod komen.

Jean deed zijn inspiratie op dankzij zijn hobby als postzegelverzamelaar. Nadat hij die had gereduceerd tot ongeveer 300 zegels van Napoleon, ontstond bij hem de behoefte aan meer informatie over deze persoon. Hij vulde zijn verzameling aan met tinnen soldaten en sigarenbandjes, verrichtte onderzoek en schreef er een boek over. Een boek waarvan de linkerpagina's in het Frans en de rechter pagina's in het Nederlands zijn geschreven overigens.

De lezing is in het Regionaal Archief Tilburg aan Kazernehof 75 van 20.00 tot 22.00 uur. De organisatie is in handen van heemkundekring Tilborch. Entree kost 4 euro.

Meer berichten