Freek Vermaas poseert trots in het T-shirt met het door hem bedachte leesteken ‘ik heb geen idee’.
Freek Vermaas poseert trots in het T-shirt met het door hem bedachte leesteken ‘ik heb geen idee’. (Foto: )

Nieuw leesteken: ik heb geen idee

In het kader van het TilburgsAns-project verzorgden illustrator Ivo van Leeuwen en ontwerper Sander Neijnens op 18 april een workshop over taal, kunst en cultuur voor een groep brugklasleerlingen van het Odulphuslyceum.

TILBURG - Het eerste deel van de workshop bestond uit een presentatie over het project: een lettertype, gebaseerd op het karakter van de stad Tilburg, dat niet alleen letters bevat, maar ook pictogrammen van het erfgoed van de stad. In het tweede gedeelte van de workshop ontwierpen de deelnemers hun eigen letters en pictogrammen.

Freek Vermaas, een van de deelnemers aan de workshop, was met name geïnspireerd door het jè-teken, een leesteken dat binnen dit project ontworpen is. Het is een teken dat symbool staat voor het typisch Tilburgse woord 'jè', een bevestigende twijfel of, zo u wilt, een twijfelachtige bevestiging.

Freek ontwierp ook een nieuw leesteken: een punt met daarboven een wirwar van lijntjes, oftewel het 'ik heb geen idee'-teken. Hij legde uit: "Als iemand de weg kwijt is, loopt ie maar wat rond, wat gesymboliseerd wordt in de kringellijntjes."

De ontwerpers van TilburgsAns waren verrast door dit briljante idee. Daarom stelden ze Freek voor om het idee samen verder uit te werken. Het resultaat is dit nieuwe leesteken dat opgenomen wordt in de eerstvolgende versie van het lettertype TilburgsAns.

Het 'ik heb geen idee'-teken is een uitdrukking van onwetendheid, onzekerheid en/of langzaam toenemende wanhoop. Het teken kan een vraag bendadrukken: "Weet u de weg naar het station", "Wie is daar" "Hoe werkt dit apparaat". Maar het kan ook een bewering onderuithalen: "Geen paniek", "Joost mag het weten", "Je maakt een grapje".

Het teken is ook perfect geschikt voor berichtenapps zoals Facebook, Twitter en WhatsApp.

Het teken is verkrijgbaar als print op een T-shirt via www.tilburgsansshop.nl. Als iemand aan de drager van dat shirt vraagt wat het teken betekent, is het antwoord zowel de hele waarheid als een pertinente leugen.

Meer berichten