Tijdens het grense-loos eten maken verschillende culturen kennis met elkaar. Foto: Marijke Brocken-Mosheuvel
Tijdens het grense-loos eten maken verschillende culturen kennis met elkaar. Foto: Marijke Brocken-Mosheuvel (Foto: Marijke Brocken-Mosheuvel)

Niet meer weggestopt in de bossen

Culturen die samenkomen, op het gebied van kunst en cultuur, maar vooral op het gebied van koken: iedere derde donderdag van de maand vindt bij Mie Pieters in Heukelom 'grenzen-loos eten' plaats. Vluchtelingen van het AZC koken - met verse producten - eten uit hun land van herkomst. Vorige week was de aftrap en de avond was zo'n succes, dat de maanden juli en augustus al praktisch uitverkocht zijn.

Door Jacky Eickes

HEUKELOM - Heukelom Marie José is twee jaar geleden het horecabedrijf 'Mie Pieters' begonnen vanuit haar achtergrond als welzijnswerker. "Ik had zoiets van: ik heb nu de ruimte en tijd, nu wil ik ook iets met en voor de vluchtelingen gaan doen. En ervoor zorgen dat we nader tot elkaar komen, meer met elkaar in contact. In Oisterwijk hoor ik vooral: "ze zitten zo ver weggestopt in de bossen. Daarom heb ik contact gezocht met het AZC in Oisterwijk en zij hebben mensen gevraagd om bij ons te komen koken. Zij waren zó enthousiast om te komen koken, maar ook om te komen eten."

Marie José wilde graag dat Nederlanders en vluchtelingen meer met elkaar in contact zouden komen, daarom zijn er twee tolken aanwezig bij de avonden. "Zo kan iedereen alles aan elkaar vragen en een écht gesprek starten. Maar we zijn wel op zoek naar meer tolken nu." Dat het zo'n succes zou worden, had ze van tevoren niet verwacht. "Binnen twee dagen hadden we al tachtig aanmeldingen. De volgende keer zit nu al helemaal vol en ook de komende twee maanden hebben we al bijna geen plek meer."

Het is de bedoeling dat er steeds andere mensen komen koken, dat er mensen de muziek komen verzorgen of verhalen vertellen uit hun land van oorsprong. "Ze doen het op vrijwillige basis, maar we willen ze er uiteindelijk wel een vergoeding voor gaan geven. Het is natuurlijk heel veel werk. Afgelopen keer hebben ze twee volle dagen in de keuken gestaan. Ik had ook totaal geen invloed op het menu. Zij hebben alles gehaald, alle verse kruiden en producten en hebben zich voor ons uitgesloofd in de keuken. Ik heb echt alleen maar blije gezichten gezien, bij de koks én bij de eters. Dat was zó mooi."

De koks waren Irakees en Syrïsch. Één van hen was Mahommad Al Maoudy. Op het menu stond bonensoep, rijstgerechten met noten, paprika, vlees en knoflook, 'badrijani' (gevulde aubergine), kip met kurkuma en 'grap'. "We hebben veel moeten voorbereiden, alle producten op de Turkse markt moeten kopen en twee dagen lang gekookt, maar het was ontzettend leuk om te doen. Ik vind het vooral belangrijk dat mensen een beter beeld krijgen van vluchtelingen. We zijn niet allemaal slecht en niet alles rondom ons is negatief. Ik ben Nederlands aan het leren, zodat ik meer contact met de Nederlanders kan krijgen. En hopelijk worden 'jullie' dan minder bang voor vluchtelingen." Inschrijven voor 'grenzen-loos eten' kan via info@miepieters.nl

Meer berichten