Foto:

Bijenhotel ontworpen

De leerlingen van de plusklas van basisschool Achthoeven in Udenhout, ontwierpen samen en groot bijenhotel voor op het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in het noorden van Tilburg. Vorige week gingen ze aan de slag onder begeleiding van enkele medewerkers van de RWZI en van stagiair Jesse uit Den Bosch. Op de foto is te zien dat het ontwerp half klaar is; het wordt dus een groot hotel. Op de achtergrond een nu nog kale vlakte, die ingezaaid wordt met speciale bloemen waar bijen dol op zijn.

Bijen leveren een grote bijdrage aan onze samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75 procent van de voedingsgewassen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, frambozen en mango's. Ook groenten zoals courgettes, paprika's, avocado's zouden verdwijnen zonder de bij. Minder voor de hand liggend: ook koffie, zonnebloemolie en mosterd zijn vanaf dan verleden tijd.

Watergraaf Peter Glas prees de kinderen voor hun inzet. Hij had twee cadeautjes bij zich, een waardebon voor een rondleiding op de RWZI voor alle 360 leerlingen en een spel 'Hozen en lozen', een soort monopolyspel, ontworpen door het waterschap. De directeur van die school, René Los, stak de loftrompet over de leerlingen: "ik ben trots op jullie". De plusklas staat voor het werk hier onder de leiding van Anouk van Roessel, die het initiatief nam richting waterschap.

Meer berichten