De Suikerfeestinloopochtend van Quiet bood een breed scala aan gezamenlijke activiteiten en vermaak. En lekkere hapjes!               Foto's: Alessandra Mignardi
De Suikerfeestinloopochtend van Quiet bood een breed scala aan gezamenlijke activiteiten en vermaak. En lekkere hapjes! Foto's: Alessandra Mignardi (Foto: Alessandra Mignardi)

Een Suikerfeest voor nul euro, het wérkt

Op dinsdag 19 juni beleefde de Quiet-inloopochtend een primeur: de verzamelde members deden het Suikerfeest dunnetjes over.

TILBURG - Naima, een van de drijvende krachten, vertelt: "Ik hoorde regelmatig opmerkingen over het vasten, die gewoon niet kloppen. Dus leek het me een prima idee om een keer goed uit te leggen wat de ramadan inhoudt. En dan is een Suikerfeestinloopochtend een mooie manier om dat te bereiken. Hier, neem nog een hapje." Haar collega Nadia gaf de vele aanwezigen dan ook een beknopte uitleg van het achterliggende gedachtegoed. "Bij het vasten draait het om in het reine komen met jezelf, vergiffenis, voelen hoe het is om echt niets te eten te hebben, en zelf iets doen voor een goed doel. Saamhórigheid."

Dat principe werd al in de voorfase goed opgepikt. Moslim of niet, vele handen maakten licht werk. En - inderdaad - talloze hapjes, die er al net zo goed ingingen als de boodschap. Die participatie was broodnodig, door de keuze voor een opmerkelijk budget: nul euro. Naima: "Een uitdaging, ja, maar die zijn we bewust aangegaan. Dan moet je zelf dingen bedenken en zoveel mogelijk mensen erbij betrekken. Bij Quiet gaat het juist ook om meedoen. Als dat lukt, haal je daar zelf weer energie en zelfvertrouwen uit." De aanloop was intensief en spannend. "Ik had de hele nacht niet geslapen en stond al om half acht voor de deur bij Quiet. Foutje, want het duurde drie kwartier voor er iemand met een sleutel kwam."

De royale opkomst en de fijne sfeer zorgden ervoor dat de zenuwen snel tot rust kwamen. Zoals member Sonja het verwoordde: "Ik heb Turkse buren gehad, maar het zelf meemaken is toch net even anders. Geweldig, wat een sfeer. En de moeite die er is gedaan door al die members… top!"

Ook in de muziek werd het multiculturele aspect weerspiegeld; traditionele Chaabi-muziek en West-Afrikaanse Naija-klanken werden afgewisseld met Dré Hazes en denken aan Brabant. Intussen kreeg het publiek een gevarieerd programma voorgeschoteld: van Irakese dans tot een mini-make-over of een hennatattoo. De aanwezigen kregen veel kansen om het gewicht wat op te krikken, maar ook om calorieën te verbranden. Dit dankzij supporter Cynthia Gabla, die er in no-time in slaagde om de voetjes van de vloer te krijgen. De geboren Ghanese leerde een groep members een aantal elementaire Afrikaanse dansmoves. Een kwartiertje 'eenvoudige pasjes' had niettemin het karakter van een stevige workout. Klaterend applaus, dat werd herhaald voor allen die hadden bijgedragen. En dat allemaal voor nul euro.

Meer berichten