Foto: Jasper Schoonhoven

Jacky Ervaart

Het grote nadeel van op vakantie gaan, het enige nadeel eigenlijk, is dat je ook weer thuiskomt. Dat je de bergen inlevert voor vlakte. Het koele briesje bij de zee inlevert voor benauwde hitte (en ik geef toe: ik ben intens blij dat het niet regent en waar iedereen schrikt van 40 graden op de thermometer volgende week, spring ik een gat in de lucht. Dus het had vele malen erger gekund en ik moet niet zeuren, maar als je terugkomt van een week niet koken, niet opruimen, nergens over nadenken behalve over in welk restaurant je wil eten en welke cocktail je wil drinken, dán heb je het recht om te zeuren).

Ik kan op het vliegveld in het buitenland altijd al wel weer wennen aan de Nederlandse spirit. De Nederlanders zijn namelijk diegenen die een halfuur voor de officiële incheck-tijd al in de rij gaan staan alsof ze wachten om naar binnen te stormen bij een concert. Ik snap na al die jaren nog niet waarom men dat maar niet lijkt te snappen. Ieder ticket komt met een stoelnummer. Het heeft geen zin om 18 jaar voor het boarden al te gaan wachten, het zorgt er alleen maar voor dat je langer in dat krappe koekblik zit.

Het had trouwens een haartje gescheeld of ik had deze column niet eens kunnen schrijven. Het vliegtuig had namelijk problemen met de motor. Een probleem dat ze 'eventjes gingen fixen' op Schiphol zelf. Het was maar goed dat ik compleet in coma lag en dat zelfs een kanonschot of het neerstorten van mijn vliegtuig mij niet wakker hadden gekregen. Anders had ik geweigerd mee te gaan op die vlucht. Maar goed dat ik achteraf pas hoorde dat mijn leven aan een zijden draadje heeft gehangen.

Meer berichten