Bij elke belangrijke gebeurtenis zoals een bruiloft, jubileum of uitvaart wordt muziek gespeeld of gedraaid.
Bij elke belangrijke gebeurtenis zoals een bruiloft, jubileum of uitvaart wordt muziek gespeeld of gedraaid. (Foto: )

Uit Muziekids Studio: muziek als rode draad door het leven

Door John Verbunt

TILBURG - Muziek neemt in ieder mensenleven een prominente plaats in. Als je net bent geboren, hoor je het wiegelied van Brahms. Ook worden er direct liedjes voor je gezongen. Zo rond de eerste verjaardag weet je wie Berend Botje is. Berend Botje is trouwens mijn favoriete kinderliedje.

Wat mij opvalt is dat de kinderliedjes die ik zestig jaar geleden hoorde nog steeds actueel zijn. Er is weliswaar veel nieuw kinderrepertoire bijgekomen, maar klassiekers als Roodkapje, Ik Zag Twee Beren en Op een grote paddenstoel zingen we nog iedere dag. Kinderen op de basisschool vinden vooral Kinderen voor Kinderen tof.

Op de middelbare school volgt belangstelling voor allerlei genres. Want smaak ontwikkelt zich. Iedereen krijgt zo zijn eigen voorkeur. Muziek is daarna - onafhankelijk van het genre - een rode draad door ieders leven.

Bij elke belangrijke gebeurtenis zoals een bruiloft, jubileum of uitvaart wordt muziek gespeeld of gedraaid. Een leven zonder muziek is daardoor haast ondenkbaar! Je merkt als mensen in een mindere periode zijn, zoals een ziekenhuisopname, ze veel houvast hebben aan muziek.

Meer berichten