Gebouw 'Tapisserie en Damastweverij', onderdeel van rijksmonument Mommerscomplex.
Gebouw 'Tapisserie en Damastweverij', onderdeel van rijksmonument Mommerscomplex. (Foto: )

MoNUment van de week Goirkestraat 92

Dit gebouw met verdieping in schoon metselwerk stamt uit 1894. De door vier pilasters gelede voorgevel heeft zeven vensterassen. De gemetselde gootlijst is uitkragend met in het midden een dakkapel met luik en hijsbalk. Het zadeldak tussen tuitgevels is gedekt met blauwe Hollandse pannen. Op de begane grond rondboog T-vensters en op de verdieping getoogde 6-ruits vensters. Aan de achterzijde onder zeven getoogde en boven drie rechtgesloten vensters.

Christiaan Mommers liet dit fabrieksgebouw bouwen voor de lompenmalerij en de duivelmolen. Voor de brandveiligheid is de verdiepingsvloer uitgevoerd in steen en staal en ontbreekt een inwendige trap naar de verdieping. De begane grond was verdeeld in aparte ruimtes, vandaar de twee toegangspoorten. In de eerste vergunningsaanvraag krachtens de toen nieuwe Veiligheidswet uit 1895 wordt nadrukkelijk vermeld dat het gebouw van 'ijzer en steen' was. De verdieping werd gebruikt als weverij en later als twernerij; de zolder was magazijn.

Vanaf renovatie in 1986 was de 'Tapisserie en Damastweverij' hier gevestigd. De continuïteit kwam echter in gevaar en het Textielmuseum heeft in 2000 de meeste bedrijfsfuncties overgenomen en elders in het complex ondergebracht. Op de begane grond is nu de winkel van het Textielmuseum.

Meer berichten