Oorspronkelijk kloostergebouw aan een ooit provinciale weg naar Hilvarenbeek, (nog) zonder monumentstatus.
Oorspronkelijk kloostergebouw aan een ooit provinciale weg naar Hilvarenbeek, (nog) zonder monumentstatus. (Foto: )

MoNUment van de week Broekhovenseweg 166

Lang voordat de Ringbaan Zuid bestond werd aan Broekhovenseweg 166 al in 1929 de eerste steen gelegd van het Sint Jacobusklooster voor de 'Zusters van het Allerheiligst Hart van Jezus te Moerdijk'. In 1930 volgde de officiële opening door Jac. Nabuurs, pastoor van de parochie van de H. Familie (Broekhoven II). Later vestigden zich hier de Oblaten van de H. Franciscus van Sales, nog later kwam ook de Sint Josephschool er nog bij. Heel wat anders dus dan de acupunctuurpraktijk die we er nu aantreffen.

De bekende Tilburgse architect Jos. (roepnaam Sjef) Donders (1867-1960) ontwierp tussen circa 1895 en 1940 een groot en gevarieerd oeuvre, zoals ook dit gebouw, gelegen pal tegenover een stellingmolen die toen nog op windkracht maalde. Het pand is aan de voorzijde symmetrisch ingedeeld, maar het middendeel van de gevel is naar voren gehaald en geeft daardoor extra nadruk aan het wat teruggelegen en verhoogde portiek. Het mansardedak met houten dakranden valt extra op vanwege de forse overstekken, ook aan de zijde waar nu de Ringbaan Zuid ligt.

De huidige riante achtertuin wordt aan het zicht ontnomen door de kloostermuur, die nu nog herkenbaar is aan de glasscherven die vroeger vaak aan de bovenzijde ervan werden opgemetseld.

Meer berichten