Foto:

Goirlenaar Dave zwemt naar Texel

Een monsterzwemtocht van Den Helder naar Texel. Vier kilometer woeste zee dwars door het Marsdiep, altijd harde wind en een (irreële) angst voor haaien en Portugese oorlogsschepen. Brabanders Dave van Emmerik (38) uit Goirle en Frank Henselmans (30) uit Valkenswaard gaan hun borst op 11 augustus letterlijk nat maken voor 'Spieren voor Spieren.'

Door Jan Loonen

GOIRLE - Dave en Frank zijn collega's van elkaar en besloten samen geheel belangeloos geld in te zamelen voor de stichting Be Tough. Ook zij hebben een sportieve uitdaging gekoppeld aan een groter doel dan voor henzelf. Dave: "Aan het begin van het jaar hebben we kennis mogen maken met ambassadeurs Guus en Olivia, twee jonge kinderen met een spierziekte. Dat drukt je met de neus op de feiten. Je beseft dat wij, maar zeker ook mijn kinderen, bevoorrecht zijn met alle bewegingsvrijheid. Voor 20.000 kinderen in Nederland is dit verre vanzelfsprekend. "

De tocht van Den Helder naar Texel is zeker niet voor iedereen geschikt. Dave: "Een paar jaar geleden kon ik, ondanks een goede conditie, amper honderd meter borstcrawl zwemmen. Inmiddels heb ik vele trainingsuren achter de rug en voel ik mij een stuk zekerder in het water. Toch zie ik enorm tegen de tocht op. Midden op zee zie je letterlijk niets om je heen. Niet eens een vuurtoren. Je gevoel voor richting, tijd en afstand zijn weg. Mijn angst is om dan in paniek te raken, je bent immers niet zomaar aan wal."

Voor de veiligheid van de zwemmers varen er veel ondersteunende vrijwilligers mee, in kano's en RIBS (reddingsboten). Ook ben je verplicht met een zwemboei te zwemmen, zodat iedereen je goed kan zien en dat je, mocht je onverhoopt in de problemen komen, niet kunt zinken. Desalniettemin kunnen de omstandigheden bij Den Helder sterk variëren en het zal het aan de zwemmer zijn om daar mee om te gaan. Frank: "Gelukkig krijgen we ook uitstekende coaching van een ervaren zwemmer - en mede-Brabander Dick Kuijsters (Rijen). Hij heeft de overtocht al meerdere malen gedaan en zwemt ook dit jaar weer mee. Dick is een waar voorbeeld voor me: voor hem is het een way of life geworden om zijn sportieve uitdagingen te koppelen aan goede doelen; zo gaat hij dit jaar samen met Maarten van der Weijden de Elfstedentocht zwemmen, waar ik diep respect voor heb."
Lezers kunnen sponsoren via de www.denheldertexel.nl/dave of /frank, waarbij elke euro naar het goede doel gaat. Dave denkt minimaal 750 euro op te halen en hoopt op 1.000 euro.

Spieren voor spieren

De zwemtocht Den Helder - Texel wordt jaarlijks belangeloos georganiseerd door Stichting Be Tough. De deelnemers-opbrengsten worden volledig gedoneerd aan Spieren voor Spieren. Zij zetten zich in voor meer en beter onderzoek naar spierziektes. Op deze manier zetten alle deelnemers van de zwemtocht hun gezonde spieren in voor zieke spieren.

Meer berichten