"Ik heb juist voor dit vrijwilligerswerk gekozen omdat ik in een persoonlijk en vertrouwelijk gesprek, iemand met een luisterend oor kan helpen", vertelt Gerben, één van de vrijwilligers van Sensoor.
"Ik heb juist voor dit vrijwilligerswerk gekozen omdat ik in een persoonlijk en vertrouwelijk gesprek, iemand met een luisterend oor kan helpen", vertelt Gerben, één van de vrijwilligers van Sensoor. (Foto: )

Landelijke Luisterlijn roodgloeiend

Meestal staan de feestdagen centraal als dé periode dat mensen eenzaam zijn, maar voor sommigen kan de zomer net zo leeg voelen. Iedereen is dan namelijk met vakantie, of doet iets leuks. De routine van het dagelijks leven stopt even, net zoals de wekelijkse activiteiten. Vrijwilligers van Sensoor bieden dan een luisterend oor. Op 21 en 22 september start er een training in Tilburg om nieuwe vrijwilligers op te leiden.

Door Jacky Eickes

TILBURG - Sensoor is de 'Landelijke Luisterlijn' en een organisatie die anonieme hulp op afstand biedt. Vanuit 26 locaties, waaronder in Tilburg, voeren zo'n 1200 vrijwilligers ruim 285.000 anonieme gesprekken per jaar. De organisatie is 24 uur per dag te bereiken.

De landelijke luisterlijn wordt vaker gebeld dan ooit, blijkt uit cijfers. Afgelopen mei beantwoordde Sensoor bijvoorbeeld 1.800 telefoontjes méér dan in diezelfde maand vorig jaar. Er zijn te weinig vrijwilligers om deze groei op te kunnen vangen. Ook deze zomer verwacht de luisterlijn veel telefoontjes, want juist in de zomer ligt eenzaamheid op de loer.

Onderzoekers aan de Universiteit van Utrecht zochten uit dat wanneer je weinig zelfvertrouwen hebt of je eenzaam voelt, mooi zomerweer het gevoelsmatige contrast met al die vrolijke mensen die je ineens overal voorbij ziet komen, vergroot. Verder zijn familieleden in deze periode vaak op vakantie en het verenigingsleven ligt stil. Zelfs op TV houden de series op.
Mensen met zorgen, verdriet en problemen kunnen via chat, telefoon en e-mail contact zoeken met de luisterlijn. Op 21 en 22 september start er een training in Tilburg om nieuwe vrijwilligers op te leiden. Op deze manier hoopt de luisterlijn het aantal vrijwilligers mee te laten stijgen met het aantal oproepen.

"Ik heb juist voor dit vrijwilligerswerk gekozen omdat ik in een persoonlijk en vertrouwelijk gesprek, iemand met een luisterend oor kan helpen", vertelt Gerben, één van de vrijwilligers van Sensoor. "Door echte aandacht te geven en de juiste vragen te stellen, kan ik mensen op hun gemak stellen. Dan komen ze de dag net even wat beter door. Daarnaast is het heerlijk iets voor een ander te kunnen betekenen."
Op vrijdag 31 augustus van 9.30 tot 11.30 uur is er een informatieavond. Tijdens deze bijeenkomst geeft één van de trainers meer uitleg over onder andere de training die Sensoor biedt. "Ik dacht altijd dat ik goed kon luisteren en goede vragen wist te stellen, maar in de training leerde ik pas écht wat aandacht geven is", vertelt Gerben. "Ook privé en in mijn werk pluk ik daar nu de vruchten van".

Met dertien andere maatschappelijke organisaties en maatschappelijke betrokken ondernemingen is Sensoor verenigd in een Stichting om eenzaamheid in Nederland te voorkomen en beperken: Coalitie Erbij. Coalitie Erbij voert campagne, initieert onderzoek en ondersteunt samenwerking. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid is Sensoor actief betrokken bij het organiseren van activiteiten om eenzaamheid onder de aandacht te brengen.

Geïnteresseerden in het vrijwilligerswerk kunnen zich melden via www.sensoor.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden