Rechts Silvia van der Heiden directeur Nederlands Film Festival en links regisseur Hetty Naaijkens - Retel Helmrich. foto Karlijn Naaijkens
Rechts Silvia van der Heiden directeur Nederlands Film Festival en links regisseur Hetty Naaijkens - Retel Helmrich. foto Karlijn Naaijkens (Foto: Karlijn Naaijkens)

Kristallen Film voor Goirlese Hettie

De documentaire Klanken van Oorsprong van de Goirlese filmmaker Hetty Naaijkens - Retel Helmrich verwelkomde op maandag 23 juli de 10.000e bioscoopbezoeker. De film die sinds 21 juni in de bioscopen draait heeft daarmee de Kristallen Film-status bereikt.

GOIRLE - De directeur van Het Nederlands Film Festival, Silvia van der Heiden, reikte de Kristallen Film diezelfde avond op feestelijke wijze uit aan regisseur Hetty Naaijkens-Retel Helmrich tijdens een speciale filmvoorstelling, in Chassé Cinema Breda.

Klanken van oorsprong zit ook officieel in de race voor het Gouden Kalf en is een van de grote verrassingen in de bioscopen deze zomer. Ondanks het warme weer zorgt de film wekelijks voor uitverkochte zalen. De film is grotendeels gefinancierd door Brabantse fondsen zoals het Brabant C. fonds.

Het is de vijfde keer dat regisseur Hetty Naaijkens – Retel Helmrich een Kristallen Film in de wacht sleept. Eerder ontving ze deze prijs voor haar twee andere documentaires 'Contractpensions' en 'Buitenkampers'. Ook mocht ze de prijs tweemaal in ontvangst nemen samen met haar broer regisseur/cameraman Leonard Retel Helmrich voor de films 'Stand van de Maan' en 'Stand van de Sterren'. 'Stand van de Maan' was de allereerste documentaire die met een Kristallen Film werd bekroond. Sinds 2005 zijn er in totaal 37 Kristallen Films door het NFF uitgereikt.

De swingende documentaire Klanken van Oorsprong voert het publiek mee in een mozaïek van verhalen van Nederlands-Indische artiesten zoals Boudewijn de Groot, Anneke Grönloh, Liesbeth List, Ernst Jansz (Doe maar), Sandra Reemer en Ruud en Riem de Wolff (The Blue Diamonds).

Samen met 350.000 andere Indische Nederlanders werden zij na de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië, gedwongen terug te keren naar hun oorspronkelijke vaderland: Nederland. Eenmaal in Nederland kregen Nederlands-Indische bands als The Crazy Rockers en de Javalins veel gehoor bij de dolenthousiaste Nederlandse jeugd.

De legendarische indorockband de Tielman Brothers die veelvuldig in deze documentaire te zien is, wordt algemeen erkend als grondlegger van de Nederlandse popmuziek. De Nederlands-Indische artiesten die in de film te zien zijn, beleefden vele successen in binnen- en buitenland. Hoewel al deze muzikanten erg van elkaar verschillen hebben ze veel dingen gemeen. Allereerst hun geschiedenis van oorlog en opnieuw beginnen. Daarnaast de muziek als grootste uitlaatklep. De film bevat veel herkenbare muziek en uniek archiefmateriaal.

Klanken van Oorsprong is nog tot eind 2018 volop te zien in bioscopen en filmtheaters in heel Nederland. In Brabant onder andere in Tilburg, Breda, Helmond, Eindhoven en Den Bosch. Zo is de film dagelijks te zien in Cinecitta. Kijk op www.klankenvanoorsprong.nl voor meer informatie over de documentaire.

Meer berichten