Een vergelijkbare Mini Velodrome baan als deze staat in de Koepelhal tijdens het Tilburg Fietst Festival. Foto: Red Bull
Een vergelijkbare Mini Velodrome baan als deze staat in de Koepelhal tijdens het Tilburg Fietst Festival. Foto: Red Bull

Tilburg Fietst Festival in Koepelhal

Zondag 16 september vindt van 11.00 uur tot 17.00 uur de derde editie van het Tilburg Fietst Festival plaats in de Koepelhal en in de naastgelegen Wagenmakerij. De organisatie van het origineelste fietsbelevingsfestival van NL kiest voor een vernieuwend hoofdprogramma voor alle leeftijden in de Koepelhal en voor meerdere fietschallenges voor kinderen in de Wagenmakerij.

Door Lois de Jong

TILBURG - In de Koepelhal verrijst een spectaculaire Mini Velodrome baan, een fietscircus uit Brussel en een baan waarop gedurfde Inline skate en BMX shows worden verreden waarbij de schansen steeds verder uit elkaar worden gezet tot een afstand van zes meter. De fraaie houten Mini Velodrome is het decor van de Kanonbalrace Tilburg 2018, een ludieke race met tijdsregistratie vernoemd naar voormalig Tilburgs wielren icoon Jan Pijnenburg, bijnaam de Kanonbal. "In de jaren '30 van de vorige eeuw won hij zo een beetje alles wat er nationaal en internationaal te winnen viel op de grote wielervelodrome banen, waarvan er ook meerdere in Tilburg waren. Met de Kanonbalrace in onze Mini Velodrome hopen we dat gevoel, met een knipoog, een beetje terug te halen naar onze stad", vertelt de organisatie. Uitproberen van de Mini Velodromebaan en deelnemen aan de Kanonbalrace is toegankelijk voor bezoekers vanaf 12 jaar. Deelname is gratis. De baan mag worden gebruikt op de aanwezige fietsen (degenen voor wie de fietsen te groot zijn kunnen terecht op de pumptrackbaan in naastgelegen Wagenmakerij hal). Naast de Velodrome baan vind je Fiets Infozone met verschillende standhouders, bijzondere presentaties, meerdere mini fiets expo's met historische fietsen, designfietsen, fietsfoto's en meer. Tilburg Fietst en Passie voor de fiets presenteren live het nieuwe Tilburg Fietst Wielertenue, Positive Drive maakt de prijswinnaar bekend van de actie Tilburg Fietst naar de Binnenstad, fietsmagazine Sjees lanceert haar Brabantse editie, wereldfietser Hera van Willick geeft een presentatie over haar fietsavonturen en meer...Het definitieve blokkenschema met tijden en deelnemers staat vanaf woensdag 12 september op www.tilburgfietst.nl. De Fiets Infozone wordt gerealiseerd in samenwerking met Fietsforum Tilburg. In dezelfde hal als de Infozone vind je de fietscircus show van Che Cirque uit Brussel. Het gezelschap brengt onder meer jongleren, fietskunst, dans en acrobatie bij elkaar in een show waarin improvisatie en spontaniteit ruim baan krijgen. Verwacht bij Che Cirque het onverwachte! Aan de andere kant van de Koepelhal vind je de Mind the gap Inline & BMX show met een bijzonder sterk rijdersteam dat demo's laat zien. Meervoudig wereldkampioen inline skaten Sven Boekhorst en internationaal top BMX rijder Daniel Wedemeijer maken deel uit van het team. Laatstgenoemde gooit hoge ogen bij de grote internationale wedstrijden en werkte zich nationaal in de schijnwerpers door in Amsterdam als eerste Nederlander via een enorme schans een hoge en verre sprong met backflip te maken over een Amsterdamse gracht. Kijk op www.tilburgfietst.nl bij de nieuwsitems voor een filmpje van die stunt!

In de naastgelegen Wagenmakerij kunnen kinderen tot en met 12 jaar meedoen aan vier 'fiets-challenges'. De challenges zijn (hoe kan het ook anders) allemaal uitdagingen die je moet doen op een fiets, dit mag je eigen fiets zijn, maar je kunt ook gebruik maken van de aanwezige fietsen. De vier fiets-challenges waaraan je kunt mee doen zijn: de Pumptrack Challenge van Brabant Bike Battle, de Raas Fietskoeriers Challenge, de Slowbiking Challenge en de Mini Bike Challenge. Deelnemers aan de Brabant Bike Battle kunnen zich opgeven voor de finale tijdens de Wielerexperience in Roosendaal op zondag 30 september.

Met de pumptrack wordt tevens promotie gemaakt voor de nieuwe 200 meter lange verharde pumptrack welke vanaf eind juni 2019 in het Spoorpark in Tilburg officieel in gebruik wordt genomen, als onderdeel van de Urban Sports Area welke centraal in het park wordt gebouwd. Tilburg Fietst gaat daar in 2019 samen met partners activiteiten voor jeugd organiseren. De Brabant Bike Battle wordt mede mogelijk gemaakt door Zuidlijn. Doe je de pumptrack challenge of de slowbiking challenge liever op je eigen fiets (mits geschikt)? Dan kan dat ook. Deelname aan alle uitprobeer onderdelen op het festival is op eigen risico. Op de pumptrack is het dragen van een helm verplicht (helmen zijn aanwezig).

Het Tilburg Fietst Festival, vindt plaats in het kader van de Tilburgse deelname aan de European Mobility Week en wordt mogelijk gemaakt door Gemeente Tilburg, Fietsforum Tilburg, Zuidlijn en organisator Magma Media.

 

 

Meer berichten