Naast goed eten zorgt de Smaak Karavaan voor fijne muziek en genoeg vertier voor de kleintjes, zodat het festival bij uitstek geschikt is om te bezoeken met de hele familie.
Naast goed eten zorgt de Smaak Karavaan voor fijne muziek en genoeg vertier voor de kleintjes, zodat het festival bij uitstek geschikt is om te bezoeken met de hele familie. (Foto: )

Lustrum Smaak Karavaan dit weekend in Spoorzone

Wat vijf jaar geleden begon als een experiment, is nu een sfeervol foodfestival dat niet meer weg te denken is uit de lijst van mooie evenementen in Tilburg. De lustrumeditie (of lustumeditie, zoals de organisatie 'm zelf met een knipoog noemt) die op 14, 15 en 16 september in de Spoorzone plaatsvindt, belooft weer een waar festijn voor ogen, neus en mond te worden.

TILBURG - Een van de vier oprichters, Jan Smulders, zegt over Smaak Karavaan: "Zes jaar geleden ging ik met Rien (van Linschoten) kijken bij Rollende Keukens in Amsterdam, waar een vriend van ons, Ron Tetteroo, stond met zijn Rolling Rock Kitchen. Dat was zo leuk, wij dachten: waarom halen we dit niet naar Tilburg. Erwin Schellekens erbij gehaald en in 2014 organiseerden wij zo het eerste foodtruckfestival in Tilburg. 'T was toen vooral een kwajongensstreek, die ons toen vooral geld gekost heeft, maar gezellig dat het was!"

Het jubilerende festival trekt een bonte verzameling van mobiele keukens naar de Spoorzone, die uitblinken in creativiteit en kwaliteit. Niet zelden proeven bezoekers er dingen die ze nooit eerder hebben gegeten.

Dit jaar kunnen bezoekers er onder andere Hongaarse 'chimney cakes' eten, holle cakes die boven houtskool worden gegaard en daarna geserveerd met allerlei heerlijke toppings. De Thaise ijsrolletjes van ICErollas zijn naast een ware traktatie voor de mond ook een lust voor het oog en Flamm in de Kuchen serveert lekkere flammkuchen gevuld met allerhande toppings, want deze winterlekkernij uit de Elzas kan ook prima in de zomer.

Verder kunnen aanwezigen er terecht voor bijvoorbeeld authentiek Koreaanse streetfood, goede gevulde porties nachos, kaasplankjes en kaasfondue, koffie, cocktails en ga zo maar door. Maar ook voor de liefhebbers van traditioneler foodtruckvoedsel is er voor elk wat wils. D'n Tilburger serveert een sappige hamburger van louter lokale ingredienten, Oerpatat bakt lekker grofgesneden friet en JoJo Poffertjes zorgt voor wat zoets achteraf.

Naast goed eten zorgt de Smaak Karavaan voor fijne muziek en genoeg vertier voor de kleintjes, zodat het festival bij uitstek geschikt is om te bezoeken met de hele familie. Maar ook de vrijdagmiddagborrel wordt er vaak gevierd, Smaak Karavaan begint vrijdag 14 september precies op tijd. Namelijk om 16.00 uur.

Smulders: "We willen de beleving 'smaak' steeds breder trekken. Speciaalbiertjes bijvoorbeeld, die zijn gewoon hartstikke hip. We hebben hier in Tilburg fantastische bierbrouwers en we zijn erg trots dat die deze editie bij ons staan te tappen." Over de vraag wat we van de volgende vijf jaar Smaak Karavaan kunnen verwachten zegt hij het volgende: "Er zijn er sinds dat eerste jaar natuurlijk meer foodtruckfestivals bijgekomen. Sommige daarvan zijn best wel commercieel, daar staan ook gewoon grote consumentenmerken. Wij willen dat hier niet, we blijven rauw en authentiek, breed toegankelijk, trouw aan onze roots. Het gaat hier om Brabantse gezelligheid, sfeer, 'goei eten'. Een vaste waarde in het Tilburgse, als we dat zijn, zijn we zeer tevreden."

De Smaak Karavaan is op vrijdag 14 september te bezoeken van 16.00 tot 01.00 uur, op zaterdag 15 september van 14.00 tot 01.00 uur en op zondag 16 september van 13.00 tot 23.00 uur. Dit alles in de Spoorzone. De toegang tot het festival is gratis.

Kijk voor meer informatie over de Smaak Karavaan www.facebook.com/smaakkaravaan op www.smaakkaravaan.nl.

Meer berichten