In de Koepelhal verzorgt Internationale BMX rijder Daniel Wedemeijer demo's samen met meervoudig inline skatekampioen Sven Boekhorst.
In de Koepelhal verzorgt Internationale BMX rijder Daniel Wedemeijer demo's samen met meervoudig inline skatekampioen Sven Boekhorst. (Foto: )

Groots fietsspektakel Koepelhal

Aanstaande zondag 16 september vindt van 11.00 uur tot 17.00 uur de derde editie van het Tilburg Fietst Festival plaats in de Koepelhal met een spectaculair programma voor jong en oud. Naast de Fiets Infozone met Mini Fiets Expo's en een presentatiepodium verrijst daar een spectaculaire Mini Velodrome wielrenbaan, een fietscircus uit Brussel en een parcours waarop gedurfde Inline skate en BMX shows worden verreden.

Door Lois de Jong

TILBURG - De derde editie van het evenement, georganiseerd vanuit de gemeentelijke fietspromotiecampagne Tilburg Fietst is Nederlands origineelste en meest dynamische fietsbelevingsevenement. Het festival brengt alles wat mooi is aan de fiets bij elkaar en viert het stalen ros in al haar verschijningsvormen. Passie voor de fiets staat centraal. De programmatijden van zowel de Koepelhal als de Wagenmakerij zijn bekend en staan vandaag op www.tilburgfietst.nl. Bereid daar je bezoek aan het festival voor, zodat je niks hoeft te missen. Een bijzondere nieuwe toevoeging aan het programma is de presentatie in de Koepelhal van de Tilburgse wereldfietser Hera van Willick. Ruim twee jaar lang zwierf ze op haar fiets over de wereld. Van Tilburg naar Indonesië en van Alaska tot Costa Rica trapte ze tienduizenden kilometers weg. En dat terwijl ze fietsen als kind alleen maar vervelend vond. Tijdens het Tilburg Fietst Festival vertelt ze op het podium bij de Fiets Infozone over het 'waarom' van haar fietsreizen en geeft ze antwoord op de veel gestelde vragen wat nou het mooiste land was en of ze niet ook wel eens bang is. Tijdens de presentatie vertoont ze ook haar prachtige korte fietsfilm Pedal. Over haar wereldreis per fiets en het kiezen van je eigen weg. Op hetzelfde podium vertelt Brabander Jesse van Kuijk over zijn bijzonder fietsvliegtuigproject en wordt de Brabantse editie van Fietsmagazine Sjees gelanceerd.

In de Fiets Infozone, georganiseerd in samenwerking met Fietsforum Tilburg, vind je ook een aantal stands van onder meer, Toerclub Tilburg '93, Fietsforum Tilburg, Wielerkleding van Tilburg Fietst, Positive Drive, VVV Tilburg, NHTV, Blade Bikes, Guill van de Ven en Giantstore van Bebber. Verwacht bij hen het neusje van de zalm in fietsaanbod. Laatstgenoemde brengt tevens een unieke limited edition designfiets mee, de Vincent van Gogh Giant Aero Road Bike. Het design van deze technisch zeer hoogwaardige fiets is tot stand gekomen op basis van het werk van kunstenaar en voormalig Tilburger Vincent van Gogh. Bij de Fiets Infozone kun je tevens terecht voor een straffe bak koffie of een kop lekkere thee bij de mobiele bar van Stoom 013 en voor meerdere Mini Fiets Expo's. Jos Sluijsmans van Fietsdiensten.nl verzorgt een mini expo met een collectie van unieke designfietsen. Maarten Bokslag komt met nostalgische fietskleding en een collectie historische fietsen, waaronder de Leeuwin, een fiets met Tilburgse oorsprong uit de jaren '30 van de vorige eeuw. "Tilburg kende geen echte fietsenfabriek", vertelt Maarten. "Wel stelde grossier Smulders-Appels aan de Bredaseweg 75 al sinds 1912 fietsen samen uit ingekochte onderdelen. Ze werden verkocht onder het merk Leeuwin. Het exemplaar uit de jaren '30 welke ik meeneem naar het festival, dook vorige maand op in Eindhoven. Een Tilburgse verzamelaar als ik kan dat niet laten staan".
In het kielzog van het festival vindt op 20 september het Fietscafé plaats bij boekhandel Gianotten-Mutsaers. De avond wordt georganiseerd door Fietsforum Tilburg en te gast is Wim Daniëls, bekend als schrijver en van radio en tv. Daniëls vertelt over zijn jongste boek "De taal van de fiets"

Werkelijk alles over de fiets is in zijn boek te lezen: de uitvinding en de geschiedenis natuurlijk. Maar ook: waarom hebben mannen het fietsen van vrouwen tegen proberen te houden en waarom is dat niet gelukt. En: fietsendiefstal: de meest voorkomende criminaliteit in Nederland. Is dat altijd zo geweest en is er iets aan te doen? Waarom zit de ketting eigenlijk altijd rechts? Na het verhaal van Wim Daniëls is er de uitreiking van een prijs voor de winnende foto van de Fietsforum fotowedstrijd. Tijdens het Tilburg Fietst Festival kiest het publiek de beste inzending. Tenslotte doet Marjolein Scheepers van Gemeente Tilburg het fietsbeleid van de gemeente Tilburg uit de doeken en gaat ze in op de veranderende mobiliteit in de toekomst. Inloop vanaf 19:00 uur. Aanvang stipt om 19:30. Aanmelden via info@gianottenmutsaers.nl met uw naam en het aantal personen o.v.v. FietsForum. Entree gratis.

Meer berichten