Muziektherapeute Anneke Naaijkens-Doek merkte dat ze steeds meer protocollen moest volgen in haar vak en de zorg, en dat ze zo afraakte van een van haar sterke kanten: contact maken.
Muziektherapeute Anneke Naaijkens-Doek merkte dat ze steeds meer protocollen moest volgen in haar vak en de zorg, en dat ze zo afraakte van een van haar sterke kanten: contact maken. (Foto: )

'Een goede clown zegt 'ja' tegen alles'

Omvallen, zichzelf per ongeluk pijn doen of goochelkunstjes doen: clown zijn draait niet alleen om een trucje en grappen en grollen. Het gaat vooral over contact maken, jezelf ontwikkelen en ontdekken en omgaan met situaties en timing. Daar weet Anneke Naaijkens-Doek, die soms onder de naam Loulou gaat, alles van. Zelf volgde ze een opleiding clownerie, maar nu biedt ze voor het eerst een tweedaagse cursus aan in Tilburg, voor volwassenen.

Door Jacky Eickes

Tilburg - Muziektherapeute Anneke Naaijkens-Doek merkte dat ze steeds meer protocollen moest volgen in haar vak en de zorg, en dat ze zo afraakte van een van haar sterke kanten: contact maken. "Ik ging op zoek naar een beroep waar het primair over contact maken gaat. Zo kwam ik uit bij clownerie. Ik merk dat ik mijn werk als therapeute nu zelfs leuker vind sinds die opleiding. Ik vind cursussen en workshops geven over en in mijn vak echt heel leuk, dus ik dacht: waarom zou ik geen cursus clownen geven? In Tilburg is het er nog niet, dus het lijkt me gaaf om dit hier neer te gaan zetten."

Dit is de eerste keer dat Anneke deze cursus gaat geven en het zal een heel weekend duren. "Ik ben zelf in 2014 met de opleiding clownerie begonnen en dat heeft tot 2016 geduurd. Ik merk dat ik als mens heel erg veranderd ben.

Een clown zegt eigenlijk 'ja' op alles. Daardoor vertrouw ik nu bijvoorbeeld veel meer op mijn gevoel, heb makkelijker lol en ben minder perfectionistisch. Als er mensen zijn die behoefte hebben aan verdieping, die meer willen leren, dan sta ik daar zeker voor open. Maar vooralsnog zal de cursus twee dagen zijn, op 29 en 30 september, van 10.00 uur 's ochtends tot ongeveer 16.00 uur in de middag."

Anneke werkt al een tijdje als vrijwilliger bij Mediclowns; een stichting die clowns inzet in de zorg. In de zorg worden vaker 'contactclowns' ingezet, zij zorgen ervoor dat mensen in verpleeghuizen of ziekenhuizen even een praatje kunnen maken, of kunnen lachen. Daarnaast heeft ze LouLouLacht: haar eigen bedrijf, waar ze als clown speelt. "Vooral als clown in de zorg merk je die waardering.

Op de afdeling waar ik speel als contactclown hoor ik weleens: je maakt mijn dag mooi. Daar doe je het dan ook voor. Daarnaast leer je contact zoeken op een andere manier. Het gaat allemaal iets makkelijker, mensen zijn directer en eerlijker. Zelfs mensen die dementerend zijn kunnen weer plezier maken als ze die rode neus zien. Een grapje maken met een rode neus op, begrijpen ze dan wél. Ja. die neus is wel het symbool voor lol en plezier."

Een goede clown moet mensen kunnen aanvoelen, vindt Anneke. "Een clown deelt met zijn publiek, kan incasseren en heeft een goede timing. Je mag clownen zonder een opleiding te hebben gevolgd, maar met een training kun je deze dingen wel verbeteren natuurlijk.

En daar word je uiteindelijk ook een beter mens van; want je leert jezelf goed kennen. In deze cursus zal het er vooral om draaien zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven en vanuit hier een spel te ontwikkelen. En je moet vooral ook veel lol maken."

De kennismakingscursus kost 125 euro. Opgeven kan tot 21 september, via anneke@louloulacht.nl

Meer berichten