De harmonie van de Heikant in 1961.
De harmonie van de Heikant in 1961. (Foto: )

Herinneringen bij reünie Heikant

De belangrijkste en meest markante bewoner van de Heikant was Peerke Donders die in de Moerstraat is geboren. Vlakbij zijn geboortehuis is nu het Peerke Donderspaviljoen gevestigd. Op de foto van die tijd zien we een optocht van de Harmonie via de Mariakerk richting Peerke Donders, de sterspeler van de Heikant. Heel de Heikant deed mee.

Door Jan Loonen

TILBURG - De parochie Heikant aan de noordkant van de stad Tilburg telde in de jaren vijftig ongeveer 2000 zielen. Dat is in rappe tijd rigoureus veranderd door massabebouwing. Nu kom je in de wijk diverse culturen tegen, ooit was het een puur Roomse omgeving. Toch is daar in de kern een actieve buurtvereniging waar te nemen. In een lijvig boek 'Harmonie Heikant 1958 – 2008' is dat boeiend beschreven.

Een van de nog niet beschreven herinneringen gaat over de voetbalvereniging Ziggo uit de wijk. Kapelaan van Geneugten was een speler van het eerste. Hij droeg tijdens het opdragen van de mis de voetbalkleren onder zijn kazuifel. Om daarna pijlsnel naar de wedstrijdomgeving te gaan.

Een van de daaruit voortvloeiende activiteiten is de jaarlijkse reünie voor 50-plussers. Jan de Graaf van de Mariakerk begon er ooit mee. De koster hield het doopregister bij. Vanaf 1979 werden de Heikanters die de 50-jarige leeftijd bereikten, persoonlijk uitgenodigd.

"Maar vandaag de dag hebben we te maken met privacyregels, die zoiets niet meer toelaten", zegt Peter Smulders (71), een van de organisatoren van de reünie. "We hopen via Stadsnieuws aandacht er voor te krijgen. De krant komt immers huis aan huis."

Vrijdag 28 september wordt in de Heikant voor de 40e keer de reünie voor 50-plussers gehouden. "Het is elk jaar een gezellige boel, veel Haaikanters ontmoeten elkaar weer sinds jaren en komen van heinde en verre, zelfs vanuit het buitenland. Er worden dan volop foto's uitgewisseld en besproken met veel hilariteit. We gaan de foto's van de afgelopen jaren tentoonstellen. En kijk alvast naar facebook onder 'Heikant 50+' waar Peter van Poppel al een mooie collectie van de gegevens over de Heikant van vroeger heeft geplaatst."

Het Witpaardje is een terugkerend begrip in de geschiedenis van de Heikant. "Bij het 25-jarig bestaan hadden we daar een groot feest met meer dan 400 mensen."

De reünie wordt in stand gehouden door een aantal echte Heikanters, die inmiddels allen de 70 zijn gepasseerd. Alle 50-plussers met Heikantse roots zijn op vrijdag van harte welkom. Het is te doen op 28 september 2018 vanaf 19:30 bij Café Nico Schalken, Pater Dondersstraat 15, Tilburg-Noord.

Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij de volgende organisatoren: Peter Smulders (013-4560542), Piet Spijkers (013-5333217) of Peter van Poppel (013-8509714).

Kijk voor meer informatie over de Heikant op de facebookpagina Heikant 50+.

Meer berichten