StadsTuinderij Piushaven is een collectieve tuin aan de Havendijk waar ruim 50 vrijwilligers en een aantal dagbesteders onder professionele begeleiding groenten, bloemen en kruiden telen.
StadsTuinderij Piushaven is een collectieve tuin aan de Havendijk waar ruim 50 vrijwilligers en een aantal dagbesteders onder professionele begeleiding groenten, bloemen en kruiden telen. (Foto: )

StadsTuinderij nog jaar in Piushaven

de redactie

2019 Wordt het laatste jaar voor de StadsTuinderij aan de Piushaven. In 2020 start Stichting De Wever hoogstwaarschijnlijk met de ontwikkeling van deze locatie aan de Havendijk. Dat betekent dat de StadsTuinderij in totaal vijf jaren aan de Piushaven kan groeien en bloeien.

TILBURG - StadsTuinderij Piushaven is een collectieve tuin aan de Havendijk waar ruim 50 vrijwilligers en een aantal dagbesteders onder professionele begeleiding groenten, bloemen en kruiden telen. Er wonen ook bijen, varkens en kippen. In de winkel worden groenten, kruiden en eieren van de StadsTuinderij verkocht, maar ook streekproducten van o.a. Stadsimkerij Beezzzz en vers brood van bakker Pim.
De tuin is een project van Stichting Het Werkt waar mensen van verschillende komaf elkaar inspireren, zich in een natuurlijke omgeving kunnen ontwikkelen en samen waardevolle activiteiten ondernemen.
Dat de tuin vijf jaar kon bloeien is bijzonder, want bij aanvang van de moestuin in 2015 werd het toenmalige braakliggende terrein onderverdeeld in vijf teeltvakken voor de jaarlijkse vruchtwisseling. Met als hoop, maar geen zekerheid, dat er een volledige teeltcyclus rond gemaakt zou kunnen worden. Dat gaat lukken. Nog een jaar stadstuinieren aan de Piushaven geeft de ruimte om de verhuizing naar de vervolglocatie goed voor te bereiden.
Hein van den Hurk, directeur van Het Werkt: "Al lijkt stadslandbouw vooral te draaien om grond en planten, uit alle onderzoeken komt naar voren dat het vooral draait om mensen. Stadslandbouw verbindt. Dat is ook gebleken in de praktijk met 50 vrijwilligers en een aantal dagbesteders op de tuin, goede samenwerking met partners als onder andere Contour De Twern en Helicon en tevreden restaurants zoals Villa Pastorie en De Houtloods die met de verse stadsgroenten werken."
De zoektocht naar een definitieve locatie voor de StadsTuinderij is in volle gang.
Het project in de Piushaven is een pilot om te kijken of het concept van duurzame verbinding van mensen en activiteiten door middel van stadslandbouw werkt. Samenwerking en financiële bijdrage van Tilburg Akkoord en het Oranje Fonds hebben bijgedragen tot het succes van dit experiment.
Stichting Het Werkt wil vanaf 2020 op een kwalitatief hoogwaardige en duurzame wijze de vernieuwde StadsTuinderij op een vaste locatie realiseren. In nauwe samenwerking met de buurt, subsidieverstrekkers, gemeente Tilburg, andere maatschappelijke organisaties en ondernemers.

Meer berichten