Deze Tiendschuur is onderdeel van het rijksmonument Tongerlose Hoef.
Deze Tiendschuur is onderdeel van het rijksmonument Tongerlose Hoef. (Foto: )

MoNUment van de week Reitse Hoevenstraat 129

Het complex van de zeventiende-eeuwse Tongerlose Hoef bestond uit de langgevelboerderij, bakhuis, Tiendschuur, karschop, potstal en schaapskooi. De schuren waren van het Vlaamse type. In 1955 was de gemeente Tilburg eigenaar geworden van het complex met het doel het te slopen voor de toenmalige stadsuitbreiding Het Zand. De gemeente had toen nog geen enkel monumentenbeleid, dat kwam pas op gang na de afbraak van de textielfabriek van Pieter van Dooren en het oude postkantoor in 1976.

Professor Harry van den Eerenbeemt heeft met zijn studenten actie gevoerd voor het behoud en in 1967 werd het complex voor een gulden overgedragen aan een speciale stichting. Die restaureerde het complex met respect voor de oorspronkelijke bebouwing onder leiding van de Bredase architect ingenieur J. de Wilde.

Een Vlaamse schuur heeft altijd een hoge schuurdeur, omdat er een kar met heel hoge wielen in moest. Normale wegen waren er niet en de zandpaden waren vaak modderig zodat alleen een kar met hoge wielen de akkers kon bereiken. In dit najaar zal er een perenlaantje (berceau) aangelegd worden door de Stichting Stadsbomen. De oude fruitbomen komen oorspronkelijk uit de tuin van het klooster van de Oude Dijk.

heemkundekringtilburg.nl

Meer berichten