De Tilburgse Sanne werkt inmiddels bij Hardy's in Tilburg. foto: Olivier Huisman/UrbanTurtle 2018
De Tilburgse Sanne werkt inmiddels bij Hardy's in Tilburg. foto: Olivier Huisman/UrbanTurtle 2018 (Foto: Olivier Huisman/UrbanTurtle 2018)

'Ik wil het hoogst haalbare bereiken'

Het gaat ze allemaal om de Europese titel: beste bloemschikker van Europa, beste lasser of beste kapper. Van 26 tot en met 28 september nemen 600 deelnemers het tegen elkaar op in 37 competities tijdens de Europese kampioenschappen beroepen in Boedapest; de EuroSkills. Het is een kampioenschap voor talentvolle mbo'ers, waarvoor ook de Tilburgse Sanne van Overdijk zich heeft kunnen kwalificeren.

Door Jacky Eickes

TILBURG - Al sinds ze een klein meisje is, zegt ze dat ze kapster wil en gaat worden. En dat is haar gelukt. De Tilburgse Sanne werkt inmiddels bij Hardy's in Tilburg en heeft haar opleiding aan het ROC in de Textielstad afgerond. "Dit is wel één van de mooiste dingen die ik ooit heb mee mogen maken, deze hele trip met TeamNL naar Boedapest. Daarnaast ben ik Nederlands kampioen geworden laatst. Dat was ook echt geweldig." Het mooiste aan haar beroep vindt Sanne dat ze mensen blij de deur uit kan laten gaan. "Er is niets fijners dan mensen mooier maken en ze met plezier naar je toe te laten komen."

Cursussen

Sanne heeft naast het afronden en volgen van haar opleiding, heel veel cursussen gevolgd. "Ik steek heel veel extra tijd in het vak. Als je beter wil worden of zijn dan iemand anders, dan zul je er ook meer voor moeten doen dan iemand anders. Dat is het belangrijkste en dat moet je altijd in je achterhoofd houden."

Ze heeft de afgelopen maanden hard getraind op haar kappersvaardigheden. Daarnaast heeft ze allerlei andere workshops gevolgd zodat ze ook mentaal goed voorbereid is op Euroskills. Sanne: "Ik steek er veel tijd in, want ik wil het hoogst haalbare uit mezelf halen." Daarnaast volgde een aantal trainingen in het buitenland, maar die zien er eigenlijk precies hetzelfde uit als in Nederland. "Het is wel heel fijn om je tegenstanders al eens te hebben gezien. Meerdere mensen die ik op buitenlandse trainingen zie, zie ik tijdens dit kampioenschap ook. En je kunt met elkaar trainen en elkaar toch helpen in dingen waar je nog niet zo goed in bent."

"In Boedapest sta ik met alle mensen die het beste zijn in hun land. Ik heb me voorgenomen om gewoon mijn best te doen en meer kan ik niet doen ook. Ik heb me goed voorbereid en dat moet ook wel. Dan ga je er veel rustiger in omdat je van je eigen krachten uit gaat en weet wat je in je mars hebt. Dat zorgt voor een zelfverzekerd gevoel. Ik heb wel zenuwen hoor. Gezonde zenuwen. Maar ik heb er vooral echt heel veel zin in."

28 landen

Sanne gaat niet alleen naar Boedapest. Het Nederlandse mbo gaat met 31 studenten uit 27 vakrichtingen de strijd aan. Samen met deelnemers uit 28 landen gaan zij hun best doen voor een plek op het erepodium.

Sanne's droom is ambitieus. "Ik wil andere mensen kunnen inspireren. En dat anderen naar me kunnen opkijken. En uiteraard mezelf continu verbeteren."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden