Dennis Lavrijssen, de organisator van Modelspoor Tilburg, heeft ontzettend veel zin in het evenement
Dennis Lavrijssen, de organisator van Modelspoor Tilburg, heeft ontzettend veel zin in het evenement (Foto: )

Zwitsers landschap of station Tilburg

Mensen van een paar centimeter groot naast het spoor, plastic bomen en huisjes met mini-led lampjes als verlichting. Op zaterdag 29 oktober is dit allemaal te zien in de Wagenmakerij in de Spoorzone. Daar vindt dan de eerste editie van Modelspoor Tilburg plaats. Een beurs voor mensen die gek zijn van het spoor óf van de historie van Tilburg.

Door Jacky Eickes

TILBURG - Dennis Lavrijssen heeft het bouwen van sporen met de paplepel ingegoten gekregen. De organisator van Modelspoor Tilburg keek als klein mannetje al met zijn opa mee. "Dan gingen we naar de zolder om te bouwen. Ik mocht mee kijken en helpen, steeds meer en vaker naarmate ik ouder werd. Toen ik in januari in Duitsland was zag ik daar een nodelspoorevenement, dat was zó leuk. In Nederland hebben we dat wel in Nijmegen en Groningen, maar nog niet in Tilburg. En ik wilde het hier in de buurt hebben, dus ik dacht: waarom niet? Ik organiseer dit gewoon zelf." Dennis en twee collega's hebben het evenement helemaal vanaf nul opgezet.

"Vaak zie je dat zo'n beurs gehouden wordt in een sporthal of buurtcentrum. Daar gooien ze het vol met tafeltjes en mensen en dat is het dan. Modelspoor Tilburg niet. In de Spoorzone is natuurlijk al één en al historie, alleen al daarom is dit een bijzonder evenement. Je zit middenin waar het vroeger allemaal begon voor de NS." Er komt onder andere een foto-expositie met het werk van vroeger (met de hulp van twee oud-NS-medewerkers), een rondleiding door de stadsgidserij en er worden oude films vertoond. "Er is meer te doen dan de beurs alleen. Ook worden er demonstraties gegeven. "Er komt een groep modelspoorbouwers laten zien hoe je boompjes maakt of bijvoorbeeld een wegdek."

Wat een goede bouwer maakt kan Dennis niet precies uitleggen. "Een goed spoor maken vergt goed eigen inzicht. De één bouwt een Zwitsers landschap of een winterlandschap, de ander bouwt het station van Tilburg helemaal na. Soms zijn mensen er jaren mee bezig; het is nooit helemaal af. Ieder heeft zijn eigen voorkeuren, als je er maar veel plezier in hebt."
Dennis en zijn collega's zijn in maart begonnen met de voorbereidingen. "Er komt veel bij kijken, vooral ook omdat alles voor ons nog nieuw was. We hebben zoiets allemaal nog nooit gedaan en moesten dus het wiel opnieuw uitvinden. Waar komen de mensen vandaan die kraampjes huren? Wat zijn leuke verenigingen om hier aan te koppelen? Er kwam meer bij kijken dan we dachten." De kraamhouders komen uit alle delen van Europa, maar vooral uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg. "Iedereen die ook maar een link heeft met modelspoor, staat op Modelspoor Tilburg. Er zijn mensen die locomotiefjes verkopen of alleen gereedschap waarmee de sporen gebouwd kunnen worden, mensen die boompjes en plastic huisjes en dieren verkopen.

Volgens Dennis is dit ook een interessant evenement voor mensen die níet van modelspoor houden. "Deuren die normaal gesloten blijven, gaan tijdens de rondleiding open. Mensen kunnen echt de geschiedenis van Tilburg induiken. Het gaat niet alleen maar over treintjes verkopen." Dennis' hoop is dat de mensen die komen - of het nou deelnemers zijn of bezoekers - denken: 'wow dit is tof, dit is gaaf. Ik wil volgend jaar weer'.

Meer berichten