Een aantal initiatiefnemers is druk bezig in Tilburg een Heerenboerderij op te starten (foto: Heerenboeren)
Een aantal initiatiefnemers is druk bezig in Tilburg een Heerenboerderij op te starten (foto: Heerenboeren) (Foto: Heerenboeren)

Wethouder en warmtenet, hitte en herenboeren

Het Milieucafé besteedt morgen, donderdag 4 oktober, in Paradox uiteraard aandacht aan de gevolgen van de ongekend warme en droge zomer. Dat textiel veel schoner kan komt Saskia Bodelier vertellen. Verder komen het initiatief om een Herenboerderij in Tilburg op te starten en de techniek van het warmtenet ter sprake, is er een interview met milieuwethouder Oscar van Dusschoten en muziek van Simons Keats. En een terugblik op de excursie naar het Stadsbos.

Door Jasper Schoonhoven

TILBURG - Hoe kan het ook anders. Het eerste Milieucafé na de zomer kijkt naar wat de ongekend langdurende hitte en droogte met onze natuur heeft gedaan. Foto's van inwoners van Tilburg en een ballonvlucht van provinciebestuurder Johan van den Hout bieden een beeldend overzicht. Boswachter Lex Querelle van Natuurmonumenten vertelt over de schade in Kampina en bioloog Mark Scheepens van waterschap de Dommel over de voortdurende reddingsoperaties gedurende de hele zomer.

De textiel is één van de meest vervuilende industrieën. Dat het veel schoner kan, vertelt projectleider van 013 Cirkels, Saskia Bodelier. Tilburg heeft een nieuwe milieuwethouder. VVD'er Oscar Dusschooten is de opvolger van Berend de Vries. Hij komt zichzelf voorstellen en wordt direct stevig aan de tand gevoeld door de presentatoren van het Milieucafé. Wat is hij van plan en waar gaat dit college prioriteit aan geven?

Herenboeren

Vier maanden geleden lieten ze zich voor de eerste keer in Tilburg horen. In Boxtel zijn ze al ruim 2 jaar bezig. De Herenboeren. Eten van het land. Lekker vers, betaalbaar en milieuvriendelijk. Althans dat zeggen de initiatiefnemers. Ze komen er over vertellen in het Milieucafé.
Nederland gaat van het gas af, bedrijven, burgers, iedereen Maar wat betekent dat eigenlijk? Wat betekent het voor burgers? Het Milieucafé beschouwt telkens of omschakeling op andere energiebronnen zo ingewikkeld is en deze keer kijkt het Milieucafé met Job van den Berg van Ennatuurlijk en Lucia Kleinegris naar verwarmen via een warmtenet.

De muziek is afkomstig van Simon Keats, landelijk vooral bekend als toetsenist van The Kik. De spraakmakende Tilburgse musicus - echte naam Paul Zoontjens - reist regelmatig naar New York om daar met grote namen samen te werken. Nu komt hij naar Paradox.

Excursies

Verder blikt het Milieucafé kort terug op de excursie naar het Stadsbos en alvast vooruit op de volgende excursie in het jubileumjaar van het Milieucafé, naar het BAT.

Het Milieucafé van donderdag 4 oktober start om 20.30 uur in Paradox, Telegraafstraat 62 in Tilburg. Entree: 3 euro.

www.milieucafe.nl

Meer berichten