Nadia (vierde van links) volgde bij Feniks de cursus ‘Op Volle Kracht Vooruit’ en werd gastvrouw. foto: Kathy van de Pas
Nadia (vierde van links) volgde bij Feniks de cursus ‘Op Volle Kracht Vooruit’ en werd gastvrouw. foto: Kathy van de Pas (Foto: )

Nadia: 'Bij Feniks leerde ik dat ik goed ben zoals ik ben'

Nadia Sahraoui (41) volgde bij Feniks de cursus 'Op Volle Kracht Vooruit' en werd gastvrouw. Al snel ontwikkelde ze zich tot assistent-trainer bij de cursus 'Ik Ontmoet Mij', een lichaamsgerichte training voor migrantenvrouwen die bij Feniks wordt gegeven.

Door Veerle Kleijntjens

TILBURG - "Tot mijn achtste woonde ik in Marokko, als kind van een Nederlandse moeder en een Marokkaanse vader. Mijn moeder had veel last van heimwee. Veel Nederlanders gaan in de zomer naar Marokko, wij gingen altijd naar Nederland op vakantie." Na 25 jaar in Marokko besloot Nadia's moeder met haar twee dochters terug naar Nederland te verhuizen. Het leven in Nederland was een grote schok voor Nadia. "Ik voelde me klem zitten tussen twee culturen. Ik was niet de standaard-Marokkaan en niet de standaard-Nederlander."

Nadia groeide op in Nederland, werd moeder en kreeg een baan in de financiële sector. Het leven als jonge, alleenstaande moeder was zwaar, maar met hulp van haar moeder ging het goed. Totdat ze twaalf jaar geleden ziek werd. "Door ernstige astma heb ik jarenlang thuis gezeten. Nog steeds krijg ik zware medicatie waarvoor ik één keer per maand een dag naar het ziekenhuis moet. Een stressvolle baan gaat niet meer, maar thuiszitten was voor mij ook geen optie."

Nadia volgde de cursus 'Op Volle Kracht Vooruit', een bewustwordingstraject voor vrouwen dat leidt naar vrijwilligerswerk of een opleiding. Ze werd gastvrouw bij Feniks en kreeg te maken met vrouwen die, net als zij, tussen twee culturen in zaten. "Bij Feniks heb ik geleerd dat ik goed ben zoals ik ben. Ik hoef mezelf niet in een hokje te duwen, of ergens bij te horen. Ik ben gewoon Nadia en ik heb het beste van twee culturen."

Bij Feniks leerde Nadia voor zichzelf kiezen en iets te doen waar zij zelf gelukkig van wordt. "Bij Feniks ontdekte ik mijn passie voor het werken met vrouwen." Met financiering van Menss werd de training 'Ik Ontmoet Mij' van het Amsterdamse Zinaplatform naar Tilburg gehaald en werd Nadia assistent-trainer. "Ik vond het heel bijzonder om andere migrantenvrouwen bewuster te maken van hun eigen lichaam en het belang van beweging. Ik geef hen mee wat ik ook geleerd heb; dat je jezelf moet accepteren zoals je bent." Inmiddels wordt ze opgeleid om zelf trainer te worden bij 'Ik Ontmoet mij'. "Hier wil ik echt helemaal voor gaan."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden